Povestea binelui

este un proiect pro-bono care funcționează pe bază de voluntariat. Pentru toți, acesta este un proiect de bine pentru oameni de bine, un proiect care funcționează precum un agregator de știri pozitive, atribuind informațiile surselor noastre sau articolelor preluate din presă. auzimdebine.ro nu este un canal de transmitere a articolelor publicitare, a materialelor care prezintă într-o lumină pozitivă companii, inițiative private, indiferent de scopul acestora.

Cel mai popular curs din istoria Yale, una dintre universitățile din Ivy League, se numește „Știința Binelui”, e predat de profesorul Laurie Santos, și își propune „să facă oamenii fericiți”. Pană să înceapă criza declanșată de coronavirus, stransese în sălile de curs 500 de mii de studenți, număr record. Însă decizia Yale de a oferi, online, gratuit cursul în perioada pandemiei a făcut ca popularitatea acestuia să înregistreze un nou vârf: 1,3 milioane de persoane s-au înscris la ore, majoritatea din țări lovite grav de virus.

20 zile, 480 de ore, 28.800 de secunde. Atât au trecut de la închiderea școlilor, prima măsură cu adevărat restrictivă luată de autorități în lupta cu SARS-CoV-2. Și tot de atunci, un tăvălug de restricții urmate de zeci de declarații, transformate în sute de știri. În presa scrisă și online din întreaga lume, nu doar de la noi, o veste bună e urmată de 15 – 20 proaste, iar la posturile de știri sunt jurnale întregi fără nicio informație pozitivă. 

“Fără decese la televizor nu-i ții în casă!”, “Omul reacționează numai la rău!”, “Nu e momentul pentru știri de bine. Poate de luna viitoare”. Păi, nu-i așa? O spun mulți, o gândesc și mai mulți – autorități, formatori de opinie, jurnaliști, actuali sau foști miniștri, actuali sau foști consilieri ai miniștrilor, manageri de spitale, oameni de rand. În spatele ușilor, pe rețelele de socializare, în discuții telefonice.

Păi, nu-i așa! Și veștile bune pot mobiliza oamenii, pot crea schimbări concrete. Nu vorbesc aici despre povești cu pisici salvate din copaci, ci tot despre știri de actualitate, bine documentate, despre însănătoșiri, despre centenari care au supraviețuit COVID – 19 sau despre o societate civilă absolut fabuloasă care, printr-o mobilizare fără precedent, peticește cum poate sistemul. Cu măști, cu mii de combinezoane, cu ventilatoare invazive sau aparate de testare. Alții peticesc sufletul și vin cu știri de bine.

Un grup de foști sau actuali jurnaliști, oameni din institute de cercetare în medicină sau din agenții de publicitate, din telemedicină sau laboratoarele marilor companii farma, din agenții de monitorizare a presei, din Cluj, București, Berlin, Londra sau din Beijing si San Francisco s-a pus pe adunat informații sau știri de bine.

Așa a apărut #auzimdebine. Un proiect ce pune știrea pozitivă pe primul loc. Adună informația de peste tot din lume, direct de la sursă sau din media internaționale, și o aduce în atenția cititorului din Romania.