Autor: Mihaela Ivan

Părerea unanimă este că, timp de o oră și jumătate, președintele american în funcție, Donald Trump, și contracandidatul său, Joe Biden, au dat dovadă de curtoazie unul față de celălalt, chiar dacă nu au renunțat la atacuri. Spre deosebire de dezbaterea anterioară, acum regulile au fost mult mai stricte. Organizatorii au hotărît să le taie microfonul succesiv candidaților în primele două minute alocate fiecăruia. Rezultatul a fost că și-au întrerupt foarte puțin intervențiile și, astfel, dezbaterea a câștigat în substanță.

Cu toate acestea, discuția moderată de jurnalista NBC, Kristen Welker a fost presărată de atacuri la persoană între cei doi rivali, care nu și-au ascuns niciun moment aversitatea reciprocă. Președintele Donald Trump și-a ascultat consilierii și a fost mult mai reținut chiar și atunci când și-a atacat adversarul, însă nu a avut nicio intervenție cu adevărat memorabilă, care să schimbe dramatic percepția electoratului. Potrivit sondajelor, cu 12 zile înaintea alegerilor prezidențiale Joe Biden este cotat la nivel național cu 10 procente în fața actualului președinte. Diferențele dintre cei doi candidați sunt mici în unele state precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, pe care Donald Trump le-a câștigat ”la mustață” în 2016.

Pandemia de coronavirus

Nicăieri parcă nu a fost mai evidentă diferența de opinii dintre cei doi contracandidați ca în modul în care se raportează la epidemia cu Covid 19, scrie BBC. La începutul dezbaterii, ambii au fost rugați să explice cum ar combate noul val de îmbolnăviri în condițiile în care în majoritatea statelor se înregistrează o creștere îngrijorătoate a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. O analiză CNN arată că în 42 de state numărul spitalizărilor din cauza Covid 19 a crescut cu peste 5% în ultimele două săptămâni, un indicator cheie al modului rapid în care se răspândește virusul. ”Oricine este responsabil de un număr atât de mare de morți nu ar trebui să rămână președintele Statelor Unite”, și-a atacat Joe Biden contracandidatul, făcând referire la cele peste 220.000 de decese înregistrate din cauza coronavirusului. ”Președintele nu are un plan, încă nu are un plan”, a continuat candidatul democrat care a prevestit ”o iarnă sumbră” pentru americani, potrivit France 24.

De partea cealaltă, Donald Trump a apărat modul în care a gestionat pandemia pe un ton optimist, la trei săptămâni după ce a fost și el diagnosticat cu Covid 19. ”M-am imunizat, așa mi-au spus, fie pentru patru luni, sau pentru toată viața”. Președintele american a promis din nou că în cel mai scurt timp va exista un vaccin și l-a acuzat pe Joe Biden că vrea ”să închidă” Statele Unite. El a dat exemplul New York-ului care, în opinia sa, a devenit un ”oraș fantomă” din cauza restricțiilor sanitare. La întrebarea dacă ar institui noi restricții la recomandarea comunității științifice, Joe Biden nu a exclus această posibilitate. Donald Trump a spus însă că ar fi greșit să ia măsuri care să afecteze în continuare economia din cauza unei infecții de pe urma căreia cei mai mulți oameni își revin.

Umbra fiului lui Biden

Afacerile pe care le are Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte, cu China și Ucraina a fost una dintre temele în care Donald Trump spera să câștige niște puncte.

Cu puțin timp înaintea dezbaterii, tabăra republicană a venit cu ceea ce spera a fi ”una dintre surprizele lunii octombrie”, care ar fi trebuit să schimbe situația în cursa prezidențială. Un fost asociat al lui Hunter Biden, Tony Bobulinski, a susținut o conferință de presă în cadrul căreia l-a acuzat pe fiul fostului vicepreședinte că s-ar fi folosit de numele său de familie pentru a câștiga ”milioane” în străinătate, cu aprobarea tatălui său. Ulterior, Tony Bobulinski a fost invitat să facă parte din publicul prezent la dezbatere. Donald Trump a calificat povestea lui drept „copleșitoare”. „Nu încercați să vă prezentați ca un copil nevinovat!”, i-a spus lui Joe Biden, pe care ulterior l-a numit „politician corupt”.

Joe Biden a negat orice acțiune greșită a fiului său Hunter în relațiile comerciale din străinătate, subliniind că în procedurile de punere sub acuzare ale lui Trump „nimeni nu a spus că fiul său ar făcut ceva greșit în Ucraina”. A fost cea mai tranșantă poziție pe acest subiect a candidatului democrat. Joe Biden a contraatacat subliniind că nu a luat niciodată bani de la un guvern străin, cu referire la recentele dezvăluiri ale New York Times potrivit cărora Donald Trump are un cont bancar în China. De asemenea, l-a acuzat pe președintele în funcție că nu și-a publicat niciodată declarațiile de impozit. Potrivit presei, miliardarul ar fi plătit impozite în valoare de 188,156 dolari între 2013-2015, în comparație cu 750 de dolari plătiți în 2016-2017, de când a devenit președinte. În replică, Donald Trump a spus că are multe conturi bancare peste tot în lume deoarece a fost om de afaceri și asta înseamnă să faci afaceri.

Sănătatea, energia și rasismul

În ceea ce privește sănătatea, energia și rasismul, cei doi rivali s-au ținut de liniile directoare. Donald Trump, care vrea să pună capăt asigurării de sănătate Obamacare, de exemplu, l-a acuzat pe Joe Biden că dorește „medicină socializată”. „Este cam pierdut, crede că se confruntă cu altcineva„, a atacat la rândul său Joe Biden, amintind că l-a învins pe candidatul socialist Bernie Sanders în primare.

În același mod, Donald Trump l-a acuzat pe Joe Biden că vrea să se plieze pe agenda de stânga împotriva gazelor și a petrolului de șist, un subiect crucial, în special în statele cheie Pennsylvania, Ohio și Texas. Dar democratul a reiterat că nu va interzice fracturarea hidraulică, cel puțin nu pe terenurile federale. El a spus, totuși, că se va îndepărta treptat de industria petrolieră, în condițiile în care petrolul ar trebui înlocuit cu energia regenerabilă pentru ca Statele Unite să facă tranziția spre neutralitate climatică.

După dezbatere, echipa lui Biden a precizat că acesta se referea la eliminarea subvențiilor la petrol. O declarație de care Donald Trump, care se prezintă drept campion al independenței energetice a țării, s-a legat imediat: „Îți vei aminti asta, Texas, Ohio, Pennsylvania?”.

În ceea ce privește rasismul și violența poliției, fostul vicepreședinte a recunoscut că „rasismul instituțional” există în Statele Unite. Pentru a răspunde, este necesar, potrivit lui, „să li se ofere oportunități” tinerilor afro-americani. „Era în guvern și nu a făcut nimic”, a replicat actualul președinte. „Nimeni nu a făcut mai mult pentru comunitatea neagră ca Donald Trump”, a continuat el.

Câștigătorul debaterii

Jurnalista NBC News, Kristen Welker, este considerată câștigătoare pentru modul în care a condus această dezbatere, cu discreție și eficiență. Marii câștigători sunt, mai presus de toate, telespectatorii, cărora li s-au oferit 90 de minute de discuții constructive. Prin urmare, ambii candidați au obținut puncte.

Donald Trump trebuia să pară mai prezidențial și și-a îndeplinit misiunea cu răbdare și disciplină. Joe Biden trebuia să-și consolideze avansul în sondaje și a reușit să se ferească de loviturile rivalului său, în timp ce se prezenta drept candidatul care va aduce reconcilierea într-o Americă divizată. Pe durata dezbaterii, democratul a folosit aceeași tehnică de la prima dezbatere: s-a uitat tot timpul la cameră și li s-a adresat direct americanilor, pentru a da dovadă de empatie. Dar a făcut un pas greșit la sfârșitul dezbaterii când s-a uitat la ceas, vizibil obosit și grăbit să oprească tortura. În 1992, George Bush Sr. a făcut același lucru în timpul duelului său cu Bill Clinton, gest care l-a costat victoria.

Sursa: france24.com, bbc.com, cnn.com

Sursa foto: Reuters, Getty Image, The Guardian

Dă mai departe, să auzim de bine!