Astronautul american Chris Cassidy și cosmonauții ruși, Anatoli Ivașin și Ivan Vagner, au amerizat în siguranță în Kazahstan joi, 22 octombrie, după o misiune de 196 de zile, prima realizată în condiții de stare de urgență din cauza crizei sanitare, anunță France24.com.

Lansarea din aprilie nu s-a bucurat de fastul obișnuit pe fondul măsurilor de combatere a pandemiei de Covid 19. Echipajul nu a susținut obișnuita conferință de presă de la Baikonur, iar familia și prietenii nu au putut asista la eveniment.

Carantina dinaintea plecării în spațiu a fost și ea diferită de a altor echipaje, în condițiile în care cei trei nu au putut participa la tradiționalele vizite la Moscova. Misiunea lor a coincis cu sosirea pe stația spațială, în luna mai, a primului echipaj lansat de la o bază americană în ultimul deceniu. Misiunea, realizată de compania SpaceX a magnatului Elon Musk, ca parte a programului comercial al NASA, a contribuit la alimentarea polemicilor despre o nouă „cursă spațială” între mai multe țări. Dar Roscosmos care, din 2011, s-a bucurat de un monopol profitabil din călătoriile către și de la stația spațială, rămâne cel mai important jucător din joc în cursa spațială.

Stația Spațială Internațională a fost un exemplu rar de cooperare între Moscova și Washington. Recent însă au fost raportate probleme cu sistemul de producere a oxigenului, o toaletă și cuptorul pentru pregătirea alimentelor, dar Roscosmos a declarat marți că problemele au fost „pe deplin rezolvate de echipaj”. „Toate sistemele stației funcționează bine și nu există niciun pericol pentru echipaj sau ISS,” se arată în declarație.

Luna viitoare se împlinesc 20 de ani de când laboratorul orbital a fost ocupat permanent de oameni, dar se așteaptă ca stația să fie dezafectată în următorul deceniu din cauza uzurii.

Sursa: france24.com

Sursa foto: AP

Dă mai departe, să auzim de bine!