Parlamentul European a decernat joi, 22 octombrie, Premiul Saharov pentru drepturile omului ”opoziției democratice” din Belarus a cărei figură proeminentă este Svetlana Tikhanovskaia, refugiată în Lituania, a anunțat președintele David Sassoli, potrivit Le Monde.

Candidatura a fost susținută de principalele grupuri politice: de Popularii Europeni, de dreapta, de Social Democrați și de Renew Europe, centrist și liberal. După ce anul trecut prestigioasa distincție i-a fost acordată intelectualului uigur Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viață în China, eurodeputații au premiat o mișcare condusă în special de femei și reprimată de putere. Această recompensă este de așteptat să fie criticată de regimul de la Minsk, dar și de Moscova, care îl sprijină pe președintele Lukașenko. Autoritățile rusești au denunțat deja alegerea laureatului din 2018, cineastul ucrainean Oleg Sențov, aflat la momentul respectiv în închisoare.

De la scrutinul controversat din 9 august, Belarus este teatrul unei inedite mișcări de protest față de realegerea lui Alexandr Lukașenko, președintele în funcție din 1994 care a instaurat un regim inspirat din intervenționismul economic și politic sovietic.

Premiul Saharov a venit într-un moment cheie în care fosta candidată la prezidențiale din partea opoziției, Svetlana Tikhanovskaia, i-a dat un ultimatum șefului statului în care îi solicită să demisioneze până duminică, în caz contrar amenințând cu un apel la grevă generală și cu intensificarea protestelor. Pe de altă parte, președintele Lukașenko este amenințat cu sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a luat deja măsuri împotriva a 40 de responsabili ai regimului acuzați de implicare în represiunea opoziției și în trucarea alegerilor al căror rezultat nu este recunoscut de forul comunitar.

În afara Svetlanei Tikhanovskaia, Parlamentul European a mai premiat alte nouă personalități ale opoziției printre care cele două femei care i-au fost alături în campania electorală, Maria Kolesnikova, aflată în închisoare, și Veronika Țepkalo, care se află în exil, precum și pe laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici. Pe lista laureaților se regăsesc și soțul Svetlanei Tikhanovskaia, blogerul Serghei Tikhanovski, precum și Mikola Statkevici, o figură istorică a opoziției, ambii închiși în prezent.

Aproape toți apropiații Svetlanei Tikhanovskaia și membrii Consiliului de coordonare, format pentru a asigura tranziția de putere, sunt încarcerați, în arest la domiciliu sau au fost obligați să fugă în străinătate. În fiecare duminică de la alegeri încoace, în ciuda tuturor riscurilor, zeci de mii de oameni protestează la Minsk și în alte orașe. Sâmbăta au loc de obicei marșuri ale femeilor și lunea ale pensionarilor. Susținut de Rusia, Alexandr Lukașenko exclude orice concesiune majoră, promite doar o neînsemnată reformă constituțională pentru ieșirea din criză și pune în scenă un simulacru de dialog cu opozanții, pe care îi vizitează în închisoare. De cealaltă parte, Svetlana Tikhanovskaia se bucură de susținerea UE, prin cancelarul german Angela Merkel și președintele francez, Emmanuel Macron, un sprijin denunțat la unison de Mink și Moscova care îl califică drept un complot occidental.

Sursa: Le Monde, Twitter

Sursa foto: Calea Europeana

Dă mai departe, să auzim de bine!