Într-o declarație fără precedent pentru Biserica Catolică, Papa Francisc a anunțat că susține parteneriatul civil între persoanele de același sex, contrar părerilor afirmate de-a lungul anilor de Vatican, relatează The New York Times și Reuters citând un documentar difuzat pentru prima oară miercuri, la Roma.

Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie. Nimeni nu ar trebui exclus sau făcut nefericit din cauza asta”, a declarat acesta în documentarul „Francesco” realizat de regizorul Evgeny Afineevsky.

Ceea ce trebuie să creăm este o lege a uniunii civile. În felul acesta sunt acoperiți legal. Am susținut acest lucru”, a mai declarat suveranul pontif referindu-se probabil la perioada când era arhiepiscop al Buenos Aires-ului și s-a opus legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex dar a pledat pentru o anumită formă de protecție a drepturilor cuplurilor homosexuale.

Documentarul prezintă abordarea Papei în legătură cu mai multe probleme sociale importante – în vorbele Suveranului Pontif, problemele „celor care se află la periferiile existențiale” – migranți, refugiați, săraci, dar și probleme precum rolul femeilor în societate și atitudinea catolicilor față de cei care se identifică ca membri ai comunității LGBT.

Sursa: nytimes.com, Reuters

Sursa foto: Angelo Carconi/EPA, via Shutterstock

Dă mai departe, să auzim de bine!