Cluburile din Premier League au organizat miercuri, 14 octombrie, o adunare a acționarilor după ce președintele Asociației de Fotbal (FA), Greg Clarke, a tras un semnal de alarmă în privința propunerilor radicale de restructurare a fotbalului englez, scrie France24.com.

Planul „Project Big Picture”, susținut de Liverpool și Manchester United, a fost criticat de guvern, de Premier League și de suporteri. Propunerile includ reducerea numărului de echipe din Premier League de la 20 la 18, eliminarea Cupei Ligii, modificări controversate ale drepturilor de vot și o înțelegere financiară pentru Liga de fotbal engleză (EFL).

Reprezentanții celor 20 de cluburi din Premier League vor avea pentru prima dată șansa să dezbată planul în cadrul unei întâlniri virtuale, organizată ca urmare a declarației lui Clarke. Într-o scrisoare adresată consiliului FA, care se întrunește joi, el a spus că a participat la discuțiile preliminare însă s-a retras când și-a dat seama că scopul reformei ar deveni „concentrarea puterii și a bogăției în mâinile câtorva cluburi, ceea ce ar provoca o ruptură pe care o vede ca o amenințare la adresa ligii„. Clarke a avertizat că FA ar putea face uz la rândul ei de așa-numita „acțiune de aur” ca atu, dacă va simți că interesele mai largi ale fotbalului vor avea de suferit.

Planurile au fost susținute de președintele EFL, Rick Parry, împreună cu mai multe echipe din campionat, din Liga întâi și din Liga a doua care ar primi 250 de milioane de lire sterline (323 milioane de dolari) în avans, precum și promisiunea unei cote de 25% din veniturile din transmisiunile viitoare ale Premier League.

Chiar dacă sprijinul în rândul celor 72 de cluburi din EFL părea să fi crescut după întâlnirile separate conduse de Parry marți, se pare că planurile sunt mai puțin bine primite de majoritatea cluburilor din Premier League, cu excepția elitei.

Sursa: france24.com

Imagine de Kelvin Stuttard de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!