Taxarea componentei de carbon a celor mai bogate active financiare ar aduce aproximativ 4,3 miliarde de euro în visteria Franței, estimează ONG-ul într-un raport publicat marți, 13 octombrie, potrivit Lesechos.fr.

Greenpeace susține înființarea unui „impozit de solidaritate pe avere (ISF) climatic”, luând în considerare amprenta de carbon a activelor financiare ale celor mai bogați contribuabili, cum ar fi investițiile făcute în construcția și funcționarea centralelor pe cărbune. În raportul intitulat „Banii murdari ai capitalului”, Greenpeace estimează că statul ar putea câștiga aproximativ 4,3 miliarde de euro din această impozitare suplimentară, din cele circa 10 miliarde de euro generate de restabilirea ISF sub această nouă formulă.

Cifrele se bazează pe bogăția minimă a gospodăriilor supuse acestui impozit chiar înainte de reforma din 2017, adică 1,3 milioane de euro. O reformă pe care guvernul refuză să o modifice. Greenpeace justifică o astfel de măsură pe baza observației, stabilită cu sprijinul firmei specializate Carbone 4, că „activele financiare ale celor mai bogate 1% din gospodării sunt asociate cu o amprentă de carbon de 66 de ori mai mare decât a 10% dintre a celor mai sărace”. Prima categorie are o amprentă de carbon de 189 de tone de echivalent de carbon pe an (TCO2eq / an) pe gospodărie fiscală, comparativ cu 2,9 tone pentru a doua categorie. Aceste „scoruri” au fost obținute prin compararea datelor INSEE privind bogăția gospodăriilor cu factorii de emisie stabiliți de Carbone 4. De asemenea, din această metodă rezultă că 10% dintre cei mai bogați francezi produc o amprentă de carbon de 46 TCO2eq / an.

Sumele obținute pe baza noii formule ISF recomandată de Greenpeace ar putea fi folosite pentru finanțarea investițiilor publice în tranziția ecologică legate de obiectivele climatice ale Franței. Potrivit calculelor organizației, un contribuabil care, de exemplu, a declarat active în valoare de 2,25 milioane de euro în 2017 ar fi pasiv de 17.624 de euro pe an, din care 8.474 de euro pentru componenta de carbon a portofoliului său de valori mobiliare.

Sursa: lesechos.fr

Sursa foto: Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!