În timpul celui de-al doilea război mondial, Bletchley Park a făcut progrese importante în dezvoltarea calculatoarelor, Alan Turing împreună cu alți oameni de știință și matematicieni căutând modalități rapide de decodare a mesajelor germane, notează BBC.

Gigantul social media donează 1 milion de lire sterline muzeului care se confruntă cu o gravă criză financiară. În august, Bletchley Park Trust a estimat că anul acesta ar putea înregistra un deficit de 2 milioane de lire sterline, ca urmare a crizei sanitare.

Închiderea pe o perioadă prelungită și apoi limititarea numărului de vizitatori după  redeschidere, din cauza reglementărilor privind distanțarea socială, au forțat conducerea să reducă din cheltuieli. Asta ar putea însemna și renunțarea la 35 din cele 100 de locuri de muncă, fapt ce ar duce la restrângerea unora dintre activitățile care făceau din vizita la muzeu o experiență plină de satisfacții.

Donația Facebook înseamnă că unele dintre aceste locuri de muncă ar putea fi salvate, iar expozițiile și programele de educație nu vor mai avea așa mult de suferit. De altfel, este posibil ca Bletchley Park Trust să beneficieze de  447.000 de lire sterline din Fondul de recuperare culturală al guvernului, conceput pentru a ajuta muzeele și organizațiile de artă să facă față crizei coronavirusului.

Muzeul Național de Calcul, care prezintă dezvoltarea la Bletchley a unor mașini precum computerul Bombe și Colossus, se află în același loc, deși nu este condus de Bletchley Park Trust. Acesta și-a redeschis porțile vizitatorilor abia luna trecută. Profesorul  Black a spus că ambele muzee au nevoie de mai mult ajutor: „Sper că alte companii de tehnologie urmează exemplul sprijinind Bletchley Park și Muzeul Național de Calcul, astfel încât copiii și nepoții noștri să poată afla și aprecia patrimoniul nostru bogat”.

Sursa: bbc.com

Sursa foto: wikipedia, bbc.com

Dă mai departe, să auzim de bine!