Mai multe exemplare de diavoli tasmanieni (Sarcophilus harrisii), marsupiale unice dispărute în urmă cu 3.000 de ani din Australia continentală, au fost recent eliberate în sălbăticie pe imensul continent insular, un pas „istoric” al unui ambiţios program de protejare a speciei, informează AFP preluat de Agepres.

Asociaţia Aussie Ark a dezvăluit luni că 26 de astfel de mamifere carnivore au fost lăsate libere într-un sanctuar de 400 de hectare din Barrington Tops, la trei ore şi jumătate nord de Sydney (sud-est).

Preşedintele Aussie Ark, Tim Faulkner, a explicat că această operaţiune „istorică”, desfăşurată în lunile iulie şi septembrie, este prima etapă a unui program de conservare ex situ menit să creeze o populaţie protejată, în condiţiile în care mamiferul este ameninţat pe insula Tasmania cu o formă gravă de cancer contagios.

Cu o greutate de până la 8 kilograme, diavolul tasmanian vânează în general alte animale native sau se hrăneşte cu carcasele animalelor moarte. Sarcophilus harrisii nu este periculos pentru oameni sau animale, dar se apără dacă este atacat, ceea ce poate provoca răni grave.

Acest marsupial nocturn cu blană neagră sau brună, care degajă un miros puternic atunci când este stresat, a fost lovit din 1996 de o boală – tumoarea facială transmisibilă a diavolului tasmanian (DFTD) – fatală în aproape 100% din cazuri, care a decimat 85% din populaţie, făcând în prezent din diavolul tasmanian o specie în pericol de dispariţie.

Se estimează că 25.000 de exemplare de Sarcophilus harrisii trăiesc încă în sălbăticie, comparativ cu 150.000 înainte de apariţia acestei boli.

Pe de altă parte, în Australia continentală, diavolii tasmanieni au dispărut probabil acum 3.000 de ani, decimaţi de dingo.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: animale.club

Dă mai departe, să auzim de bine!