Un test care poate diagnostica Covid-19 în câteva minute va extinde mult capacitatea de a detecta cazuri în țările cu venituri mici și medii, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) citată de BBC.

Testul care costă 5 dolari ar putea reprezenta o schimbare uriașă în urmărirea Covid-19 în țările mai puțin bogate, care au un deficit de forță de muncă în domeniul sănătății și în laboratoare.

Un acord cu producătorii va oferi 120 de milioane de teste pe parcursul a șase luni. Șeful OMS a numit-o o etapă majoră.

Decalajele lungi între efectuarea unui test și primirea unui rezultat au împiedicat încercările multor țări de a controla răspândirea coronavirusului. În unele țări cu rate de infecție ridicate, inclusiv India și Mexic, experții au spus că ratele scăzute de testare ascund adevărata răspândire a focarelor lor.

Noul test, extrem de portabil și ușor de utilizat” va oferi rezultate în 15-30 de minute în loc de ore sau zile, a declarat luni directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de BBC.

Producătorii de medicamente Abbott și SD Biosensor au convenit cu fundația caritabilă Bill și Melinda Gates pentru a produce 120 de milioane de teste, a explicat dr. Tedros.

Acordul acoperă 133 de țări, inclusiv multe din America Latină, în prezent regiunea cea mai afectată de pandemie în ceea ce privește rata mortalității și a infecțiilor.

Sursa: BBC

Sursa foto: BBC via Reuters

Dă mai departe, să auzim de bine!