Pentru prima dată, China a anunțat un obiectiv de neutralitate a emisiilor de carbon până în 2060. Această decizie, salutată de experți, consolidează acordul climatic de la Paris și accentuează contrastul față de mesajele transmise de Donald Trump.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut un anunț surpriză marți, 22 septembrie, în timpul unui discurs la Adunarea Generală a ONU. „Obiectivul nostru este să începem să reducem emisiile de CO2 până în 2030 și să atingem neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060”, a spus el.

Beijingul își va spori angajamentele climatice în temeiul acordului climatic de la Paris, a adăugat Xi Jinping  Aceste angajamente sunt stabilite în mod liber de fiecare țară semnatară, dar sunt obligatorii și se presupune că vor fi revizuite în mod regulat în sus. Acest voluntariat este considerat crucial pentru a schimba cu adevărat traiectoria curbei globale a emisiilor de carbon și pentru a limita încălzirea globală.

Toate țările trebuie să ia măsuri decisive pentru a onora acest acord„, a spus Xi Jinping, subliniind implicit că Statele Unite, al doilea cel mai mare poluator al planetei, se vor retrage din acesta în noiembrie, potrivit unei decizii a lui Donald Trump.

„Aceasta este, probabil, cea mai realistă dată pentru China”, este de acord Neil Hirst, cercetător la Imperial College London. „Este o mare provocare care va presupune închiderea sau renovarea un număr mare de centrale electrice relativ moderne cu combustibili fosili”, subliniază el.

China era deja pe drumul cel bun pentru a-și limita emisiile înainte de 2030 („vârful”, în jargonul climatic). În ceea ce privește obiectivul pentru 2060, este mai puțin ambițios decât data din 2050, care a fost adoptată de zeci de țări mici și câteva mari, inclusiv cele ale Uniunii Europene, dar a fost apreciată de mai mulți experți ca un pas înainte. Chiar major pentru reînvierea Acordului de la Paris.

Reducerea emisiilor nete de carbon în atmosferă până la zero la mijlocul secolului este esențială pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, comparativ cu sfârșitul secolului al XIX-lea, au concluzionat experții climatici din ONU într-un raport de referință în 2018.

Sursa: france24.com

Sursa foto: Bloomberg

Dă mai departe, să auzim de bine!