La aflarea ştirii că i-a fost decernat acest premiu, Kundera s-a declarat „onorat” mai ales că este vorba de premiul Kafka, premiul unui confrate „scriitor”.

Opera sa reprezintă nu doar o contribuţie extraordinară la cultura cehă (…), dar are totodată un ecou în cultura europeană şi mondială, după ce s-a vândut în peste 40 de limbi străine„, a apreciat juriul care decernează premiul despre reputatul scriitor în vârstă de 91 de ani, citat de Agerpres.

În 1975, autorul romanului „Insuportabila uşurătate a fiinţei” s-a exilat în Franţa şi a obţinut apoi cetăţenia franceză. După 40 de ani, în 2019, el şi-a recăpătat cetăţenia cehă. După fuga în Franţa pentru a scăpa de dictatura comunistă de atunci din Cehoslovacia, Kundera a menţinut o relaţie dificilă cu ţara sa chiar şi după venirea democraţiei, în asemenea măsură încât el a scris doar în franceză şi a refuzat traducerea în cehă a cărţilor sale.

Dictatura comunistă i-a retras naţionalitatea cehă când scriitorul s-a exilat în Franţa, unde a primit cetăţenia franceză. În 2019, Kundera a acceptat naţionalitatea cehă oferită de actualul prim-ministru al ţării, Andrej Babis, a cărei retragere a fost considerată un abuz al dictaturii de atunci. Milan Kundera şi soţia sa, Vera, au primit actele la locuinţa lor din partea ambasadorului Cehiei la Paris.

În ultimii ani s-au produs unele gesturi de reconciliere între Kundera – cel mai popular scriitor ceh după Kafka – şi ţara sa natală unde nu s-a mai întors de 23 de ani.

Astfel, el a decis să-şi doneze biblioteca şi arhiva sa personală oraşului său natal, Brno. Materialul bibliografic, care include opera lui Kundera în peste 40 de limbi străine, articole şi recenzii sau analize literare ale cărţilor sale, va fi transportat toamna aceasta în oraşul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Printre laureaţii ediţiilor anterioare ale premiul literar Franz Kafka se află nume reputate, precum scriitorul american Philip Roth, israelianul Amos Oz, japonezul Haruki Murakami, autoarea canadiană Margaret Atwood, italianul Claudio Magris sau austriacul Peter Handke.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: rfi

Dă mai departe, să auzim de bine!