Profesorii unei școli gimnaziale din satul Kacuni, centrul Bosniei, și-au folosit vacanța de vară pentru a construi o clasă în aer liber în afara școlii lor, spre bucuria elevilor și a comunității locale.

„Soluția găsită sperăm să ofere o gură de oxigen atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Orele susținute acolo ne permit să respirăm, să vorbim și să lucrăm liber. Sunt foarte mândră de ce am realizat!”, a spus Mirza Begovic, profesor la școala din Kacuni ce găzduiește anual 1.000 de elevi.

Ideea unei clase în aer liber era deja în plan însă pandemia a accelerat proiectul început cu fonduri puține, dar care a atras repede donații pentru a fi pus în practică. Autoritățile locale au furnizat materialele de construcție iar celelalte produse necesare au fost achiziționate pe parcurs.

Profesorii au organizat totul sub forma unui amfiteatru, folosind zeci de bănci din lemn de culoare roșie, pentru a putea utiliza spațiul nu doar pentru cursuri, ci și pentru piese de teatru școlare. O tablă mare atârnă pe un perete de cărămidă construit în față. Totul este înconjurat de pomi plantați de dascăli.

Sala de clasă în aer liber a fost realizată într-o lună, la timp pentru a primi elevii întorși la școală după o lungă perioadă de cursuri online.

Școala, ca și în alte țări, a împărțit clasele în grupe mai reduse ca număr astfel încât elevii să poată păstra o distanță sigură unul de celălalt. Unii participă la cursuri, alții învață de acasă, prin rotație, pentru a preveni aglomerarea.

Purtarea măștii este obligatorie la venire și la plecare de la școală, însă nu și în timpul orelor de curs.

Sursa: uk.reuters.com

Dă mai departe, să auzim de bine!