Școlile din întreaga Europă se redeschid odată cu sfârșitul perioadei de vară. Majoritatea guvernelor au decis ca elevii să se întoarcă în clase după luni de învățare online din cauza pandemiei de coronavirus. Fiecare țară cu propria abordare pentru a reduce la minimum contagiunea în școli.

MAREA BRITANIE

Școlile primare s-au redeschis în Anglia pe 1 iunie, pe grupe de vârste. Elevii de liceu cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani s-au întors în bănci pe 15 iunie. În Scoția, școlile s-au redeschis pe 11 august.

Un sondaj recent efectuat în majoritatea școlilor britanice arată că 96% dintre acestea au preferat să organizeze elevii în grupuri mici sau „bule”, păstrând distanța între ele pentru a minimiza riscul de contagiune. De asemenea, cele mai multe intenționează să modifice orele de pauză și cele de începere a cursurilor.

în ce privește regulile privind măștile și alte echipamente de protecție, acestea diferă: elevii din Anglia trebuie să poarte măști numai în spațiile comune dacă sunt impuse măsuri de izolare în zonele lor. În Scoția, acestea vor fi obligatorii atunci când se vor deplasa la școală.

FRANŢA

Școlile s-au redeschis pe 1 septembrie. Elevii cu vârsta de peste 11 ani trebuie să poarte măști pe toată durata cursurilor iar personalul, obligat să ventileze și să dezinfecteze sălile de clase frecvent. De asemenea, școlile trebuie să limiteze interacțiunile între grupurile de copii.

Participarea la ore este obligatorie, dar școlile pot adapta programul în cazul în care există o creștere a infecțiilor pe plan local, limitând prezența elevilor în bănci pentru câteva zile sau săptămâni. În cazul unui focar regional major, școlile se pot închide temporar.

La grădiniță, copiii din aceeași grupă nu trebuie să țină cont de regulile de distanțare socială. Școlile primare pot împărți clasele în grupuri de 8 până la 15 elevi, și alterna – jumătate de zi în clasă și restul studiului acasă. În școlile secundare, toți elevii frecventează școala cel puțin câteva zile pe săptămână.

GERMANIA

Copiii s-au întors la școală de la începutul lunii august. În majoritatea statelor, copiii și profesorii trebuie să poarte măști în interior, cu excepția cazului în care sunt la birou.  North Rhine Westphalia a renunțat la o regulă conform căreia elevii mai mari poartă măști în timpul orelor după criticile părinților și medicilor.

Clasele sau grupele trebuie să păstreze distanța între ele în timpul pauzelor. Ușile și ferestrele sunt menținute deschise cât mai mult posibil. Majoritatea profesorilor s-au întors la școală, deși sindicatele fac eforturi pentru o mai mare protecție pentru ei. Unele lecții online continuă în circumstanțe speciale.

GRECIA

Autoritățile elene au prelungit termenul pentru redeschiderea școlilor cu o săptămână, până pe 14 septembrie, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19.

Profesorilor și elevilor li se va cere să poarte măști în clasă și in alte spații din interior.

ITALIA

Școlile din majoritatea regiunilor urmează să se redeschidă pe 14 septembrie. Se pun la punct ultimele detalii legate de măsuri de reducere a riscului contagiunii.

Pentru a ajuta la distanțarea socială, orele de curs vor fi ușor etapizate și vor fi introduse bănci pentru un singur elev. Purtarea măștii va fi obligatorie pentru cei care sosesc și părăsesc școala, dar pot fi scoase în timpul lecțiilor dacă există o distanță sigură între bănci.

Unele școli spun că vor combina învățarea la distanță cu predarea la clasă pentru a preveni supraaglomerarea. Guvernul a fost de acord să ofere mai multe fonduri pentru suplimentarea transportului public, pentru a permite deplasarea în siguranță la școli.

Dacă un elev sau un profesor este infectat, va rămâne la latitudinea directorilor de unitate și a autorităților din domeniul sănătății să decidă dacă închid școli întregi, clase individuale sau impune carantină celor direct implicați.

OLANDA

Școlile elementare și gimnaziale olandeze au redeschis școlile în etape încă din august. Cursurile primare și liceale se desfășoară față în față. Nici elevilor, nici profesorilor nu li se cere să poarte măști. Unii profesori au fost reticenți să se întoarcă la muncă și o serie de școli și-au introdus propriile cerințe legate de mască.

Dacă un elev este infectat, toată lumea din clasa sa trebuie să rămână acasă timp de 10 zile. Copiii cu vârsta peste șase ani care prezintă simptome trebuie să rămână acasă și să se testeze; elevii mai tineri pot frecventa școala chiar și cu simptome ușoare de răceală, dar trebuie să rămână acasă dacă au febră.

NORVEGIA

Școlile s-au redeschis treptat din 27 aprilie. Elevilor nu li se cere să poarte măști, iar programul de școală rămâne în mare parte neschimbate.

Învățarea online nu mai este o opțiune. Colegii de clasă rămân împreună și nu se amestecă în pauze cu cei din alte grupuri. În timpul pauzelor, fiecărei clase i se atribuie o zonă diferită a locului de joacă. De altfel, perioadele dedicate pauzelor sunt, de asemenea, eșalonate. Copiii cu simptome trebuie să rămână acasă și să fie testați pentru infecția cu COVID. În grădinițe, copiii pot participa chiar dacă au răceli ușoare, dar trebuie să rămână acasă dacă simptomele sunt mai grave.

POLONIA

Școlile s-au redeschis pe 1 septembrie.

Măștile nu sunt obligatorii la curs. Directorii decid cu privire la utilizarea măștilor în spațiile comune și la stabilirea orelor de școală. Cererile unor școli și municipalități de întârziere a redeschiderii școlii au fost respinse. Liceele din orașe precum Varșovia sunt aglomerate și unii profesori spun că va fi imposibil să se respecte regulile de distanțare socială chiar și cu ore eșalonate. Familiile care refuză să-și trimită copiii la școală pot primi o amendă de până la 10.000 de zloti (2.710 dolari).

SPANIA

Școlile primare și secundare au început deja anul în toate regiunile în primele trei săptămâni ale lunii septembrie.

Prezența la școală este obligatorie, la fel și măștile de față în clasă pentru copiii cu vârsta de șase ani și peste. Elevii trebuie să se spele pe mâini de cel puțin cinci ori pe zi. Verificarea temperaturii se efectuează în fiecare dimineață, la școală sau acasă.

SUEDIA

Școlile suedeze au rămas deschise pe tot parcursul pandemiei și au întâmpinat elevii înapoi la mijlocul lunii august, după vacanța de vară. Autoritățile locale decid cum să facă față posibilelor focare, inclusiv opțiunea de închidere a școlilor.

Fiecare școală este responsabilă de respectarea liniilor directoare privind distanțarea socială și igiena. Măștile nu sunt obligatorii.

Unele municipalități au schimbat programul școlar pentru a evita aglomerarea în transportul public. Menținerea școlilor deschise în primăvară nu a condus la rate mai mari de infecție în rândul elevilor, comparativ cu Finlanda, unde școlile s-au închis temporar, potrivit unui raport comun al agențiilor de sănătate publică din cele două țări.

Sursa: Reuters

Sursa foto: BBC, France24, Polish News, Reuters

Dă mai departe, să auzim de bine!