Mult așteptatul avion „glonț” Celera 500L a fost în sfârșit dezvăluit publicului.

Este vorba despre o navă privată de șase persoane concepută să zboare la viteza jetului, dar cu un consum de combustibil de opt ori mai mic și o autonomie de două ori mai mare decât a unei nave de dimensiuni comparabile. Otto Aviation spune pe site-ul său că până acum au fost efectuate 31 de zboruri de testare de succes, cu eficiență aerodinamică dovedită în 2019, susținând că „Celera 500L este cel mai eficient avion din punct de vedere comercial”.

Compania, înființată în 2008, ramură a Laboratoarelor Otto, spune că Celera 500L funcționează cu o economie de combustibil de 18 până la 25 de mile pe galon (comparativ cu 2-3 mile pe galon al unui avion cu reacție comparabil). În plus există costurile de operare modeste de 328 de dolari pe oră, de aproximativ șase ori mai mici, și o autonomie de zbor de 4.500 de mile marine. Viteza maximă de croazieră este proiectată să atingă mai mult de 460 mile pe oră.

„Obiectivul nostru a fost întotdeauna să creăm o aeronavă sigură, privată, care să permită zboruri directe în SUA la viteze și costuri comparabile cu călătoriile aeriene comerciale”, spune CEO-ul companiei Bill Otto Jr. pentru CNN Travel.

Noul avion prezentat publicului nu are ferestre însă Bill Otto a declarat pentru CNN Travel că versiunea pentru pasageri le va avea.

Desigur, nu am anticipat Covid-19”, declară Bill Otto, „dar există tot mai multe oportunități care-ți permit să zbori doar cu cei pe care îi alegi. A putea evita aeroporturile și liniile aglomerate este un alt mare beneficiu. Persoanele fizice și familiile vor putea închiria Celera 500L la prețuri comparabile cu tarifele comerciale, dar cu confortul aviației private.

Sursa: CNN

Sursa foto: Otto Aviation


Dă mai departe, să auzim de bine!