Potrivit jurnaliștilor de la The Guardian, artistul britanic Banksy a finanțat o ambarcațiune pentru salvarea refugiaților. Nava, numită Louise Michel după un anarhist feminist francez, a plecat în secret pe 18 august din portul spaniol Burriana, lângă Valencia, și spre centrul Mediteranei, unde joi a salvat 89 de persoane aflate în primejdie, inclusiv 14 femei și patru copii.

Echipajul alcătuit din activiști europeni cu o experiență îndelungată în operațiunile de căutare și salvare a asistat deja la alte două operațiuni de salvare implicând un total de 105 persoane, care se află acum la bordul navei ONG Sea-Watch 4.

Pictată în roz aprins și prezentând lucrări de artă Banksy care înfățișează o fată într-o vestă de salvare ținând o geamandură de siguranță în formă de inimă, Louise Michel navighează sub un steag german. Iahtul cu motor de 31 de metri, deținut anterior de autoritățile vamale franceze, este mai mic, dar considerabil mai rapid decât alte nave de salvare ale ONG-urilor.

Implicarea lui Banksy în misiunea de salvare datează din septembrie 2019, când i-a trimis un email lui Pia Klemp, fostul căpitan al mai multor bărci ale ONG-urilor ce au salvat mii de oameni în ultimii ani.

Sursa: The Guardian

Dă mai departe, să auzim de bine!