Universitatea de Arte Plastice din Hamburg, Germania, oferă burse de câte 1600 de euro pentru trei studenți, cu condiția ca aceștia să respecte o condiție fermă – să nu facă nimic pe toată perioada grantului, scrie The Guardian.

Solicitanții pot aplica sub anonimat până la 15 septembrie și vor trebui să convingă un juriu că domeniul lor de „inactivitate” este relevant.

Formularul de înscriere în competiție conține patru întrebări: Ce vrei să nu faci? Cât timp vrei să nu o faci? De ce este important să nu faci acest lucru? De ce ești persoana potrivită să nu o faci?

Nu-i deloc ușor să nu faci nimic”, a spus Friedrich von Borries, arhitect și teoretician al proiectării, cel care a venit cu ideea programului. „Vrem să ne concentrăm pe inactivitatea activă. Dacă spui că nu te vei mișca o săptămână întreagă, este impresionant. Dacă te oferi să nu te mișcați și nici să gândești, ar fi și mai bine. Cine se angajează să nu facă nimic, în niciun fel, va avea, fără îndoială, o șansă bună să ajungă în fața juriului

Ideea din spatele proiectului a luat naștere dintr-o discuție despre contradicția din  societatea care promovează sustenabilitatea în același timp cu rezultatele rapide, a spus Von Borries. „Acest program de burse nu este o glumă, ci un experiment cu intenții serioase – Cum putem răsturna o societate structurată în jurul succesului și realizării?”

Bursa nu va fi acordată decât după studiul unui prim „raport de experiență” la mijlocul lunii ianuarie 2021, dar universitatea specifică faptul că nu va depinde de impactul experienței asupra studentului și cei care nu își respectă promisiunile nu vor fi sancționați.

Toate dosarele de cerere vor face obiectul unei expoziții stabilită în luna noiembrie și intitulată: „Școala inconsistenței: spre o viață mai bună”.

Sursa: The Guardian

Dă mai departe, să auzim de bine!