Un studiu realizat de Universitatea Hasselt din Belgia arată că traiul în medii urbane mai ecologice, înconjurate de spații verzi, le crește coeficientul de inteligență copiilor și le temperează mult comportamentele dificile, transmite The Guardian.

Cercetarea s-a raportat la peste 600 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani și a arătat că o majorare cu 3 procente a spațiilor verzi din cartierul lor a dus la o creștere medie de 2,6 puncte a scorului IQ. Efectul a fost văzut atât în ​​zonele mai bogate, cât și în cele mai sărace.

Există deja dovezi semnificative conform cărora spațiile verzi îmbunătățesc diverse aspecte în dezvoltarea cognitivă a copiilor, dar aceasta este prima cercetare care examinează direct IQ-ul. Cauza este incertă, dar poate fi legată de niveluri de stres mai scăzute, mai mult joc și de contact social sau de un mediu mai liniștit.

Există din ce în ce mai multe dovezi că traiul într-un mediu mai ecologic, înconjurat de verdeață, este asociat cu funcția noastră cognitivă, mai exact cu abilitățile de memorie și de atenție”, a spus Tim Nawrot, profesor la Universitatea Hasselt din Belgia, unde a fost realizat studiul. „Ceea ce adaugă acest studiu cu focus pe IQ este o componentă mai clară, mai bine stabilită din punct de vedere clinic. Cred că departamentele de urbanism, constructorii ar trebui să acorde prioritate investițiilor în spații verzi, deoarece este extrem de important să creezi un mediu optim pentru ca cei mici să își atingă potențialul maxim„, a continuat acesta.

Studiul, publicat în revista Plos Medicine, a folosit imagini din satelit pentru a măsura nivelul de verdeață în cartiere, inclusiv parcuri, grădini, copaci stradali și toate celelalte vegetații.

Scorul mediu IQ a fost de 105, dar oamenii de știință au constatat că, la 4% dintre copiii din zonele cu un nivel scăzut de verdeață, scorul era sub 80, rezultat care nu a fost înregistrat la niciun copil ce locuiește în zonele cu mai multă verdeață.

Dificultăți de comportament, cum ar fi atenția scăzută și agresivitatea, au fost, de asemenea, măsurate la copii, folosind o scală standard de evaluare, iar scorul mediu a fost de 46. În acest caz, o creștere de 3% a spatiilor verzi a dus la o reducere cu două puncte a problemelor de comportament.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: pixabay

 

Dă mai departe, să auzim de bine!