Autoritătile de la Madrid anunță că întoarcerea la cursuri se va face treptat, între 4 și 28 septembrie, iar cele din Catalonia spun că deschid toate școlile pe 14 septembrie, însă cu „intrări, ieșiri și pauze în etape”.

Isabel Díaz Ayuso, președintele Comunității din Madrid, a anunțat că Guvernul va investi 370 de milioane de euro pentru a angaja peste 10.610 profesori. Scopul este acela de a reduce timpul petrecut de un dascăl la ore și de a crește numărul claselor ce vor găzdui grupuri mai mici de copii.

Totodată, autoritățile de la Madrid au în plan realizarea a 100 de mii de teste Covid în rândul elevilor și profesorilor pentru ca școala să poată începe în condiții de siguranță.

Propunerea este ca cei din școlile primare să se reîntoarcă în bănci, la program normal, iar elevii din clasele mai mari să combine prezența fizică la cursuri cu școala online. În acest sens, autoritățile au în plan să cumpere 6.000 de camere video și 70 de mii de calculatoare pentru a facilita cursurile online.

Premierul Pedro Sánchez dă asigurări că școlile vor fi sigure. „Școala trebuie revină la normal. Este obiectivul principal în care ne punem toată energia. Trebuie să facilităm o întoarcere în clase care garantează siguranță maximă pentru toți și reînceperea cursurilor„, a declarat acesta.

În Catalonia, autoritătile anunță că, pe parcursul următoarelor două luni, vor fi realizate 500 de mii de teste în școli pentru a detecta noul coronavirus. În prima fază, de la 15 septembrie până la început de octombrie, vor să ajungă la 8.000 de teste pe zi în unitățile de învățământ pentru ca apoi să crească numărul până la 20.000 de teste pe zi.

Vor fi echipe mobile formate din 8 persoane, iar probele luate de la elevi, profesori și personal auxiliar vor fi superfizate de specialiști din sănătate. Angajați din domeniul sanitar vor stabili o legatură constantă între fiecare școală si unitate sanitară din zonă pentru a avea un control permanent al situației epidemiologice.

Elevii catalani vor fi organizați in grupuri fixe și vor intra și ieși din școală la intervale diferite. Clasele vor fi aerisite la finalul fiecărei ore de curs, scurtat la maximum 55 de minute.

Spania a depăşit luni pragul de 400.000 de cazuri de coronavirus. Regiunile cele mai afectate sunt în special cea a Madridului, unde autorităţile au făcut apel să se acţioneze „rapid”, Aragon sau Castilia. Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 28.800 de morţi în Spania. 

Sursa: El Pais

Sursa foto: El pais

Dă mai departe, să auzim de bine!