Insula grecească Delos, care face parte din arhipelagul Cicladelor şi este situată în apropierea insulei Mykonos, a fost înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1990, potrivit site-ului whc.unesco.org, transmite Agerpres.

Delos poartă urmele civilizaţiilor succesive din lumea Egee, din mileniul al treilea î.Hr. din epoca paleocreştină. Sanctuarul lui Apollo, construit aici, a atras pelerini din toată lumea elenă, iar Delos a ajuns un port comercial prosper. Situl arheologic din insulă este extrem de bogat şi transmite imaginea unui mare port mediteranean cosmopolit.

Chiar dacă este o mică insulă stâncoasă (350 hectare), în centrul Mării Egee, Delos a fost considerată „cea mai sacră dintre toate insulele” din cultura greacă antică. Sanctuarul lui Apollo, construit prin secolul al IX-lea î.Hr., a atins apogeul dezvoltării în perioada arhaică (sec. VII-VI î.Hr.) şi clasică (sec. V-IV. î.Hr.), când a dobândit caracter pan-elenistic, notează site-ul odysseus.culture.gr.

Săpăturile arheologice începute în 1872 şi aflate încă în desfăşurare au scos la iveală Sanctuarul lui Apollo şi o bună parte a oraşului elenistic cosmopolit. Întreaga insulă, împreună cu insulele vecine din Rheneia şi Rematiaris, constituie un imens sit arheologic. Săpăturile au fost începute de Serviciul Arheologic Grecesc şi de „École française d’Athenes”, precizează archaeology-travel.com. Delos a avut o influenţă considerabilă asupra dezvoltării arhitecturii şi artelor monumentale în perioada greco-romană, după cum se vede în imensul sanctuar elenistic. O mare parte din capodoperele perioadei a fost găsită în timpul săpăturilor arheologice şi este expusă, în prezent, în Muzeul Delos.

Cum ajungeți la Delos:  Cel mai apropiat punct de plecare spre insulă este Mykonos, dar există și excursii de o zi din Naxos și Paros. În prezent, pentru luna august 2020, există doar o singură cursă de feribot cu plecare din Portul Vechi din Mykonos. Purtarea unei măști pe feribot este obligatorie.

Detalii importante: Nu există hoteluri sau alți furnizori de cazare pe insulă, singurii locuitori sunt îngrijitorii și arheologii.

Sursa: Agerpres, archaeology-travel.com

Dă mai departe, să auzim de bine!