Astronauţii americani Bob Behnken şi Doug Hurley care au ajuns pe 31 mai la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) folosind noua capsulă Crew Dragon fabricată de compania privată SpaceX urmează să revină pe Terra. Aceștia vor ameriza în una dintre cele şapte zone alese din Golful Mexic sau din Oceanul Atlantic, duminică, în jurul orei 18:48 GMT, scrie Reuters.

NASA şi SpaceX monitorizează în această perioadă traiectoria uraganului Isaias, inclus în categoria 1, care ar putea să îi oblige pe inginerii de la sol să amâne revenirea celor doi astronauţi pe Terra pentru săptămâna viitoare.

Dacă amerizarea va reuși, capsula Crew Dragon va demonstra că poate să transporte astronauţi spre şi dinspre ISS – o sarcină pe care compania SpaceX a realizat-o deja de mai multe zeci de ori cu capsule de tip cargo, dar niciodată până acum cu echipaj uman, transmite Agerpres.

Evenimentul poate fi urmărit pe NASA TV și site – ul agenției. Acoperirea media va începe pe 1 august, cu o ceremonie scurtă de rămas bun pe stație și cu pregătirile de plecare. daca totul va decurge bine, atunci marți, 4 august, va fi susținută o conferință de presă de la Centrul Spațial Johnson, cu cei doi astronauți NASA, Bob Behnken și Doug Hurley.

SpaceX, creată de antreprenorul miliardar Elon Musk, a devenit prima companie privată americană care a trimis oameni pe orbita terestră în mai 2020 odată cu lansarea capsulei Crew Dragon. Este și prima misiune prin care NASA a lansat un vehicul spaţial cu echipaj uman de pe sol american după retragerea din circulaţie a navetelor americane în 2011.

Sperând să dinamizeze piaţa lansărilor spaţiale comerciale, NASA a atribuit companiilor private SpaceX şi Boeing contracte în valoare cumulată de aproape 8 miliarde de dolari în 2014 pentru a dezvolta capsule spaţiale, experimentând un model de business ce va permite agenţiei spaţiale americane să cumpere locuri pentru astronauţii săi la bordul vehiculelor dezvoltate de cele două firme. 

Sursa: Reuters, Agerpres

Sursa foto: Business Insider

Dă mai departe, să auzim de bine!