Președintele Klaus Iohannis a declarat în aceasta seară că România se va alătura celorlalte țări pentru achiziționarea unui vaccin împotriva Covid-19. Acesta dă asigurări ca au fost demarate procedurile de către Ministerul Sănătății inclusiv pentru procurarea tratamentului Remdesivir. „Avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul, în măsura în care el va fi disponibil, şi medicamentele. De această chestiune se ocupă la noi Ministerul Sănătăţii şi pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii a întreprins paşii necesari pentru a fi împreună cu celelalte state din UE, care îşi anunţă intenţia pentru contractarea vaccinului anti-COVID-19, în măsura în care va deveni disponibil. Suntem prinşi în procedură„, a declarat președintele.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că a semnat un contract cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir.

Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei, pentru a răspunde nevoilor imediate. Instrumentul de sprijin de urgență al Comisiei va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți care prezintă simptome severe de COVID-19. „Vor fi astfel acoperite nevoile curente în cursul următoarelor luni, asigurându-se în același timp o distribuție echitabilă la nivelul UE, pe baza unei chei de repartizare, ținându-se cont de avizul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor”, se arată în comunicat.

Dă mai departe, să auzim de bine!