Seara de 22 august va rămâne cu certitudine în memoria a cel puțin 4000 de voluntari care s-au oferit să ajute oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum se transmite Covid-19 și să lupte împotriva pandemiei, transmite Le Figaro.

Voluntarii sunt invitați să participle la un concert susținut de artistul german Tim Bendzko. Deja sunt 1000 de înscriși, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Simularea este supravegheată de cercetători de la Universitatea Martin-Luther din Halle-Wittemberg, în acord cu Ministerul Științei din Saxonia. Scopul este de a „cartografia comportamentul spectatorilor în cel mai realist mod posibil”. Pentru aceasta, academicienii au planificat o zi întreagă de analiză și au dezvoltat trei scenarii/faze pentru eveniment: Primul implică un concert ca înainte de pandemie, al doilea, unul cu o distanță mai mare între voluntari și al treilea – vor rămâne doar 2.000 de oameni în fața scenei și vor trebui să stea la 1,5 metri distanță unul de celălalt.

Obiectivul acestei ‘seri de Covid’ nu este acela de a-i contamina pe voluntari, toți vor fi testați înainte și după concert, purtarea unei măști va fi obligatorie și vor avea la dispoziție gel dezinfectant pentru mâini. Acesta din urmă va fi fluorescent pentru ca razele ultraviolete să poată depista care sunt suprafețele cele mai susceptibile pentru propagarea virusului. Totodată, unele persoane vor purta un dispozitiv special pentru a înregistra apropierea de ceilalți”, au declarat cercetatorii.   

Primele rezultate ale studiului ar trebui să fie disponibile la finalul lui septembrie, cel târziu începutul lui octombrie. Acestea vor fi folosite pentru a crea un model matematic care să calculeze riscurile legate de pandemie.

Sursa: Le Figaro

Imagine de Ashraf Chemban de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!