Înregistrările de la stațiile seismice de pe toată planeta arată că zgomotul de înaltă frecvență cauzat de instalațiile industriale, de traficul aerian sau rutier și de alte activități a scăzut cu până la 50%, după ce țările au impus măsuri de restricție care au ținut avioanele la sol, au golit drumurile și au tras obloanele la magazine și întreprinderi, scrie The Guardian.

Tot globul a fost cuprins de un val al tăcerii”, a spus Stephen Hicks, un seismolog care a lucrat la studiul realizat de Imperial College, Londra. „Puteți observa liniștirea lumii, cel puțin din punct de vedere seismic, răspândită în timp, începând din China la sfârșitul lunii ianuarie și apoi mutându-se în Italia și în restul Europei în martie și aprilie.”

Oamenii de știință au analizat semnalele dintr-o rețea de 268 de senzori seismici din 117 țări și au constatat scăderi substanțiale ale zgomotului generat de oameni în 185 dintre acestea. Cele mai mari au fost observate în centrele urbane aglomerate, cum ar fi New York și Singapore, dar chiar și stații îndepărtate din Pădurea Neagră a Germaniei și din Rundu, Namibia, au părut mai liniștite pe măsură ce activitatea umană a fost redusă.

În jurul universităților și școlilor din Marea Britanie și SUA, vibrațiile seismice au scăzut cu aproximativ 20% mai mult decât scăderile obișnuite observate în perioada sărbătorilor. În Barbados, zgomotul de înaltă frecvență a scăzut cu 50% chiar înainte de a impune restricții deoarece zborurile s-au oprit iar turiștii au părasit mai devreme insula.

Tăcerea este fără precedent”, a declarat Thomas Lecocq, primul autor al studiului de la Observatorul Regal din Belgia. În Bruxelles, zgomotul seismic de ambient s-a redus între 30 și 50% de la umătatea lunii martie, exact în perioada în care autoritățile au început să închidă întreprinderile și granițele. Nivelul de zgomot din acele săptămâni este la egalitate cu cel observant de seismologi în ziua de Crăciun.

Pentru cercetători, „liniștirea globală bruscă” reprezintă o oportunitate neașteptată. Ei pot detecta cutremure mai mici și alte evenimente seismice pe care anumite stații nu le-ar fi putut înregistra înainte de perioada măsurilor de restricție. Practic, pe măsură ce populația globală crește și orașele se măresc, mai multe persoane sunt expuse riscurilor de cutremure, vulcani și alunecări de teren conduse de structurile geologice din zonă din cauză că ele pot fi mai greu detectate. În timpul carantinei sau izolării la domiciliu, liniștea s-a răspândit pe glob iar stațiile seismice au putut înregistra mai ușor vibrațiile subtile ale pământului.

Sursa: The Guardian

Imagine de Gerald Friedrich de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!