Un studiu preclinic publicat luni în jurnalul Science Translational Medicine arată că vaccinul cu nanoparticule aflat în dezvoltare în SUA pentru SARS-CoV-2 a prezentat rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte protecţia şi imunitatea. Vaccinul a generat răspunsuri imune după injectarea unei singure doze la şoareci – un obiectiv important pentru cercetători, transmite Agerpres.

Echipa de cercetători, condusă de Jesse Erasmus de la Departamentul de Microbiologie al Universităţii din Washington, Statele Unite, a dezvoltat un vaccin pentru SARS-CoV-2 pe bază de ARN replicant, molecule care tind să genereze răspunsuri imune mai puternice în comparaţie cu cele de ARN mesager, utilizate în alte vaccinuri.

Vaccinul, numit repRNA-CoV2S, conţine molecule ARN replicant bazate pe secvenţe din proteina S (”spike”) a SARS-CoV-2 – care permite virusului să pătrundă în celulele umane – alături de o emulsie de nanoparticule care îmbunătăţeşte capacitatea imunogenă şi stabilitatea vaccinului.

Cercetătorii au observat că o singură doză injectată a produs cantităţi mari de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 la şoareci, iar adăugarea unei doze rapel a amplificat efectele vaccinului la rozătoarele mai în vârstă şi a generat răspunsuri imune puternice din partea celulelor T în splină şi plămâni.

Atât abordările pe bază de doză unică, cât şi cele pe bază de rapel s-au dovedit sigure şi au produs răspunsuri similare la exemplare de macac cu coadă de porc, care au durat cel puţin 70 de zile, potrivit studiului.

În plus, conform cercetării, anticorpii din organismul macacilor au neutralizat cantităţile de virus SARS-CoV-2 similare concentraţiilor observate în serul persoanelor care se recuperează după infecţie.

Cercetătorii intenţionează să înceapă dezvoltarea clinică a vaccinului sub denumirea de HDT-301. 

Sursa: Science Translational Medicine, Agerpres

Dă mai departe, să auzim de bine!