Medicii, polițiști, profesori și alți angajați din sectorul public din Anglia vor primi creșteri salariale peste inflație, a anunțat șeful Trezoreriei, Rishi Sunak, spunând că acest lucru reflectă „contribuția vitală” pe care aceștia o aduc în Marea Britanie.

Potrivit The Guardian, sindicatele susțin că majorările salariale, cuprinse între 2% și 3,1%, reprezintă o “veste bună”, dar că nu compensează veniturile pierdute din perioada cât salariile au fost înghețate în sectorul public.

Anunțul Trezoreriei are un impact clar asupra 900.000 de angajați din  Anglia, medicii și stomatologii obținând o creștere de 2,8%, polițiștii și gardienii din închisoare, de 2,5%. Profesorii vor primi o creștere de 3,1%, iar forțele armate, 2%. Alte sectoare acoperite de această creștere includ înalții funcționari publici și angajați din sistemul judiciar, a căror remunerație va crește cu 2%.

Asistenții medicali, moașele, personalul ce asigură paza spitalelor și alți angajați ai NHS nu sunt cuprinși în această rundă de salarizare. Salariul acestora va crește cu cel puțin 6,5% pe parcursul a trei ani față de 2018, în condițiile unui acord încheiat cu sindicatele din NHS England.

Creșterea salariilor a venit în condițiile în care împrumuturile guvernamentale s-au ridicat la 127,9 miliarde de lire sterline în primul trimestru, datorită creșterii cheltuielilor în perioada de apogeu a crizei coronavirusului, potrivit cifrelor oficiale. Oficiul de Statistică (ONS) a estimat că împrumuturile în primele trei luni ale exercițiului financiar au fost mai mult decât dublul perioadei 2019-20, întrucât Marea Britanie a cheltuit foarte mult pentru măsuri de asistență în regim de urgență, în timpul carantinei.

Sursa: The Guardian

Imagine de Kai Pilger de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!