Profesor de arte vizuale, toboşarul Cetăţii Medievale din Sighişoara, Dorin Stanciu, a fost nevoit să renunţe la hobby-ul său pe toată perioada restricțiilor impuse de pandemie. Însoţit de un halebardier şi de domniţe, weekend-ul acesta este primul când își poate relua activitatea de întâmpinare a turiştilor.

Nu este multă lume în Cetatea Medievală, că e firesc, sunt peste 100 de turişti pe zi, români, care promovează foarte frumos România. În general sunt familii, sunt cu copii, sunt cu măşti, sunt foarte atenţi. Aşa ne ajutăm turismul românesc. Eu le spun, căutaţi-vă ţara, căutaţi locurile frumoase, mai ales Sighişoara care este o bijuterie, dar şi toate oraşele de aici, căutaţi Transilvania şi toate cetăţile de aici. Se poate să ieşim din criză, putem face şi turism, cu grijă, cu distanţare socială. Din luna martie mi-am suspendat activitatea, ca urmare a stării de urgenţă, am revenit acum, la începutul lunii iulie. Văd familii cu copii care vizitează colecţia de arme, Muzeul de Istorie şi clădirile Sighişoarei. Sunt peste 100 de turişti pe zi, sâmbăta şi duminica cam 150 sau mai mulţi. În mod normal, în luna iulie, erau peste 1.500 de turişti pe zi„, a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Stanciu.

Rolul toboşarului este acela de a întâmpina turiştii, de a promova Cetatea Medievală şi de a-i încânta pe vizitatori cu legende frumoase şi cuvinte hazlii. Bate toba și îi invită pe turiști în cetate (in 55 de limbi) sau le reamintește localnicilor că au uitat să-și plătească dările către primarie. 

Dorin Stanciu a absolvit, pe rând, Şcoala Populară de Arte din Târgu Mureş, unde a studiat actoria, iar apoi două secţii ale Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Sursa: Agerpres

Sursa video si foto: YouTube

Dă mai departe, să auzim de bine!