Persoanele din 59 de ţări şi 14 teritorii britanice de peste mări nu vor mai fi obligate să se autoizoleze timp de 14 zile când merg în Regatul Unit. Măsura va fi aplicată din 10 iulie, a anunţat vineri guvernul de la Londra.

Potrivit The Guardian, lista cu aceste state a fost stabilită ţinând cont de evoluţia epidemiei COVID-19 din fiecare ţară şi de criteriul reciprocităţii, cu cele 59 de state fiind convenite aşa-numite ”culoare aeriene” de exceptare reciprocă de la obligativitatea carantinei.

Se menţine însă măsura autoizolării pentru persoanele venite din state ce înregistrează în continuare o transmitere ridicată a noului coronavirus, inclusiv din România și Bulgaria, Suedia sau Portugalia.

SUA, Rusia şi China nu se află pe lista britanică cu ţările exceptate de la obligativitatea autoizolării.

Potrivit Agerpres, MAE român a precizat într-un comunicat transmis vineri că partea britanică a informat, pe canale diplomatice, anterior anunţului public, faptul că, momentan, pentru cetăţenii români se menţin restricţiile existente la frontierele Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Astfel, începând cu data de 10 iulie 2020, cetăţenii români care sosesc în Marea Britanie dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

MAE menţionează că, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile britanice, decizia Guvernului britanic a fost luată în baza recomandărilor experţilor de sănătate şi a specialiştilor epidemiologi care urmăresc indicatorii aferenţi Covid-19 din toate ţările, o nouă evaluare a măsurilor urmând a se face la sfârşitul acestei luni.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor de internet londra.mae.rowww.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-travel-corridors#exemption-rules şi www.mae.ro.

Sursa: The Guardian, Agerpres

Dă mai departe, să auzim de bine!