După plecarea lui Mario Centeno, clubul miniștrilor de finanțe din zona euro trebuie să-și aleagă un nou președinte, la reuniunea din 9 iulie, notează Les Echos.

Forumul miniștrilor de finanțe din zona euro, devenit esențial în timpul crizei, nu își permite să amâne alegerea într-o situație de urgență în care se confruntă cu o criză economică de amploare istorică și este necesară stabilirea unui plan robust de relansare. Este nevoie de un viitor maestru de ceremonii cu multă pricepere pentru a conduce dezbaterile care promit să fie complexe.

În cursă sunt trei candidați: miniștrii finanțelor din Luxemburg, Irlanda și Spania. Fiecare cu propiile șanse și atu-uri. Nadia Calvino, ministrul spaniol, a fost mult timp favorită. Foarte competentă în afaceri europene, datorită unei cariere proeminente la Comisia Europeană, ea ar aduce o schimbare reală într-o instituție condusă până acum de bărbați (Jean-Claude Juncker, Jeroen Dijsselbloem, Mario Centeno). Dar latura sa sudică și socialistă nu este neapărat un atu și nu poate folosi nici de cartea feministă într-o Europă în care figuri precum Ursula von der Leyen sau Christine Lagarde ocupă deja poziții importante. În dezbaterile foarte sensibile pe planul de relansare, doar un personaj care lucrează pentru a ține centrul spectrului politic ar putea crea condițiile pentru consens. Prin urmare, în scrisoarea de prezentare, Nadia Calvino încearcă să liniștească țările din Nord, subliniind în special importanța pe care o acordă condițiilor care trebuie să însoțească toate ajutoarele europene.

Ceilalți doi candidați joacă și ei, fiecare în felul lor, cartea compromisului. „Voi construi punți între Nord și Sud, între Est și Vest, între cei care se află în zona euro și cei aflați în afara acesteia, între statele membre mari și cele mici„, dă asigurări candidatul irlandez, Paschal Donohoe, în scrisoarea sa de prezentare. Membru al familiei politice a conservatorilor, a avut un mesaj pe placul susținătorilor disciplinei bugetare, lansând în acelși timp un apel către țările din Sud: a reamintit că țara sa a beneficiat de un program de sprijin european, dar a insistat pe conștientizarea și „importanța solidarității”.

În ceea ce-l privește, Pierre Gramegna a avut o prezență constantă timp de șase ani în cadrul Eurogrupului, ceea ce îl face „pe deplin conștient de diversitatea punctelor de vedere asupra tuturor subiectelor” și îl împinge să caute mereu un compromis. Provine dintr-un partid de centru-dreapta, el poate conta și pe geografie: „Luxemburgul, prin poziția sa între Franța și Germania, a întruchipat întotdeauna o formă de compromis”. Pentru a câștiga, un candidat trebuie să obțină cel puțin zece voturi din nouăsprezece. O majoritate absolută implică, cel mai probabil, retragerea unuia dintre cei trei miniștri în timpul unui proces care va necesita, cu siguranță, mai multe runde de vot.

Sursa: lesechos.com

Sursa foto: CursdeGuvernare

Dă mai departe, să auzim de bine!