Monica Lăzurean-Gorgan, Bianca Oana şi Mihaela Orzea sunt cele trei cineaste care, potrivit revistei Variety, au fost invitate în grupul celor 819 membrii cu drept de vot ai Academiei de film americane, instituţia ce decernează premiile Oscar.

Monica Lăzurean-Gorgan și Bianca Oana au fost invitate la categoria „documentar” pentru producţiile „Doar o răsuflare”/”A Mere Breath” şi „Chuck Norris vs. Communism”, respectiv pentru „Colectiv” şi „Stingeţi becurile”/”Turn off the Lights”). Mihaela Orzea a fost la rândul său invitata de Academie la categoria „efecte vizuale” pentru producţiile hollywoodiene „Ant-Man and the Wasp” şi „The Huntsman: Winter’s War”.

Academia acuzată constant că este o instituţie prea masculină şi prea albă, este compusă acum din 45% femei şi 36% reprezentanţi ai minorităţilor etnice. Şapte dintre cele 17 categorii profesionale reprezentate la premiile Oscar au recrutat în acest an mai multe femei decât bărbaţi, a subliniat academia în acelaşi comunicat.

Printre membrii invitaţi se mai află actriţele Awkwafina, Cynthia Erivo şi Eva Longoria, dar şi cineaştii francezi Ladj Ly şi Jeremy Clapin.

În ceea ce priveşte „minorităţile subreprezentate”, altfel spus toţi membrii AMPAS care nu sunt caucazieni, numărul lor s-a triplat şi a crescut de la 554 în 2015 la 1.787 în acest an, reprezentând 19% din rândul membrilor academiei.

Aproape jumătate din noii membri nu sunt americani şi reprezintă 68 de naţionalităţi diferite.

AMPAS a devenit o organizaţie cu un caracter internaţional mai pronunţat în ultimii ani, triplând numărul membrilor săi străini, ajuns de acum la peste 2.100 (dintr-un total de aproximativ 10.000 de membri).

Doar membrii AMPAS pot să desemneze câştigătorii premiilor Oscar şi există multe voci care consideră că această recrutare mai deschisă a reprezentat elementul ce a permis în acest an triumful filmului „Parasite”, primul lungmetraj realizat într-o limbă străină care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film.

Sursa: Variety, Agerpres

Sursa foto: cinemagia.ro, zimbio.com

Dă mai departe, să auzim de bine!