În încercarea de a se slăbi presiunea asupra transportului public pe durata pandemiei, guvernul britanic va permite scuterelor electrice (e- scooters) să circule pe străzile din Regat începând cu 4 iulie. Vor fi permise doar vehiculele în regim de închiriere, nu și cele private pentru a evita „aglomerarea străzilor cu scutere de proastă calitate”, spun oficialii britanici preluați de BBC.

Reprezentanții Departamentului Britanic de Transport au declarat că primele scutere electrice ar putea deveni disponibile închirierii începând cu săptămâna viitoare, de îndată ce va fi publicat ghidul necesar firmelor care se vor ocupa de închirieri.

Circulația vehiculelor va fi interzisă  pe trotuare, viteza va fi limitată la 15,5 mile pe oră și se recomandă șoferilor să poarte cască. Urmând regulile impuse de Departamentul de Transport, autoritățile locale și administrațiile deconcentrate din Anglia, Scoția și Țara Galilor pot permite sau chiar organiza servicii/scheme de sharring,  parte a unui program de testare de 12 luni.

Șoferii vor avea nevoie de un permis de conducere chiar și provizoriu pentru motocicletă sau moped și trebuie sa aibă peste 16 ani pentru a le conduce.

Ministrul Transporturilor, Rachel Maclean, a declarat că aceste perioade de teste vor permite guvernului să verifice dacă vehiculele ar putea oferi “posibilitatea unei călătorii în siguranță și la costuri scăzute și ar putea, de asemenea, să ridice povara de pe transportul public, de a oferi o alternativă ecologică și să asigure respectarea regulilor privind distanțarea socială.

Aproximativ 50 de autorități locale și-au exprimat interesul pentru acest tip de vehicule. Schemele de sharing folosite anterior au fost întâmpinate cu critici la adresa scuterelor electrice abandonate, care au constituit o mare problema în Paris, așa încât autoritățile locale vor trebui să stabilească reguli clare care să evite acest lucru.

Departamentul de Transport a menționat, în aceeași declarație, că sistemul de reguli va viza schemele de sharing și de închiriere “în scopul de a evita umplerea străzilor cu scutere de proastă calitate”.

Firmele de scutere electrice sunt în căutare de licențe pentru localitățile britanice, sperând ca aceste vehicule să ofere o alternativă ecologică, în locul autoturismelor.

Desigur, există și voci care atenționează asupra faptului că aceste vehicule ar putea supune unui risc suplimentar pietonii. Există, de asemenea, temeri că perioada de probă ar putea fi văzută ”ca o undă verde arătată  persoanelor care vor să achiziționeze și să folosească propriile scutere pe drumurile publice sau în alte părți”.

Sursa: BBC

Imagine de Trinity_eRoller de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!