Pentru a stabili topul celor mai bune orașe universitare, Le Figaro a luat în considerare o serie de indicatori pornind de la date demografice, oferta de formare profesională, spații de cazare, calitatea vieții studențești, până la stagii și oferte de muncă pentru tineri.

Potrivit jurnaliștilor francezi, pe lângă calitatea profesorilor și a cursurilor predate de aceștia, un oraș universitar trebuie să ofere și o gamă largă de servicii culturale – cinematografe, teatre, festivaluri -, săli de sport sau terenuri de fotbal. Jurnaliștii francezi au pus accent pe oportunitățile oferite de diploma obținută la finalul cursurilor.

Pe baza acestor criterii, studenții au stabilit o clasificare generală a celor 40 de orașe din Franța în care este bine să studieze.

În top se află:

1. Toulouse

2. Lyon

3. Nantes

4. Grenoble

5. Marsilia-Aix

Toulouse este orașul care atrage peste 100.000 de studenți anual. Iată care sunt punctele forte ale centrului universitar:

  • Isae-Supaero: unul dintre liderii mondiali în domeniul ingineriei aerospatiale

Membru al grupului Isae (cu Isae-Ensma în Poitiers, l’Estaca din Paris-Saclay și Școala de Aviație din Salon-de-Provence), Isae-Supaero din Toulouse este rezultatul fuziunii a două școli, Ensica și prestigiosul Supaero. Institutul gazduiește 1.700 de studenți pasionați de aeronautică – 30% dintre ei sunt străini – în 33 de programe de pregătire diferite. Școala are o flotă de 10 avioane pentru „inițierea în pilotaj și sprijin didactic”.

  • Toulouse School of Economics (TSE) – Facultatea de Economie

În cadrul Universității Capitole Toulouse 1, Școala de Economie din Toulouse are aproximativ 1.500 de studenți în ciclul pregătitor integrat (L1-L2), 7.000 în L3, M1 și M2, precum și 100 de doctoranzi. Reunește 150 de cercetători şi formează economişti de înalt nivel.

În 2014, a atras toate privirile la nivel global după ce președintele Şcolii de Economie a câștigat premiul Nobel pentru economie.

  • Toulouse Business School (TBS) – Facultatea de Management al Afacerii

Toulouse Business School are 4.300 de studenți și zeci de programe, inclusiv de MBA. Pe lângă două campusuri din regiunea Toulouse, este localizat în Barcelona și Casablanca.

TBS este a treia școală franceză (din doisprezece) care a câștigat o triplă acreditare (Equis, Amba și AACSB). La nivel global, doar 68 de școli de afaceri se pot lăuda cu trei laboratoare prestigioase.

  •  Sciences Po Toulouse –  Facultatea de Științe Politice

Creată în 1948, Sciences Po Toulouse este unul dintre cele zece Institute de Studii Politice din Franța. Studenții își petrec primii doi ani la Toulouse, pleacă în străinătate în al treilea an, apoi optează pentru unul dintre cei patru „maeștri” oferiți de școală.

Pe lângă programele tradiționale de master în afaceri publice, comunicare sau relații internaționale, Sciences Po Toulouse se remarcă prin oferirea de cursuri despre actualitatea politică, discriminare și sex.

  •  Școala de Jurnalism din Toulouse (EJT): una dintre cele 14 școli de jurnalism recunoscute din Franța

Găzduiește aproximativ 30 de tineri și durează trei ani. În cadrul programului sunt predate de la cunoștințe generale, limbi straine până la informații ce țin de bucataria internă a unei redacții de presă, fotografie, laboratoare de presă scrisă, web, agenție, radio, televiziune. La final, studenții fac cel puțin 6 luni de stagiu în redacții acreditate.

Din 2016, WCY oferă unora dintre elevii săi și oportunitatea unei „ucenicii” – un model adoptat deja de multe școli de jurnalism.

  • Facultatea de Management din Toulouse (TSM)

Fosta IAE din Toulouse și-a schimbat numele în 2017. Facultatea de management din Toulouse (TSM) vrea să se poziționeze ca o „școală de afaceri”, recunoscută la nivel internațional. Această școală publică, care aparține de Universitatea din Toulouse 1 Capitole, are 3 000 de locuri pentru învățământul inițial, 35 de masterat, o unitate de cercetare de management etichetată CNRS, o școală de doctorat recunoscută, renumiți profesori-cercetători din Franța și din străinătate.

Sursa: Le Figaro

Sursa foto: Le Figaro, LinkedIn, Wikipedia, L’Etudiant, Imagine de Gaspard Delaruelle de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!