Studiul a fost realizat de Institutul de Sanătate a Copiilor ce aparține de University College London și publicat în revista „The Lancet Child & Adolescent Health”. Acesta a inclus copii și adolescenți de la 3 zile la 18 ani și a arătat că, deși majoritatea au fost internați la spital (62%, 363/582), mai puțin de unu din zece pacienți au necesitat tratament la terapie intensive (8%).

În acest moment, studiul nostru oferă cea mai cuprinzătoare descriere a Covid-19 la copii și adolescenți. În urma sa, am constatat că rata mortalității în rândul celor analizați a fost foarte scăzută și este probabil să fie și mai mică având în vedere că mulți copii cu boli minore nu au primit îngrijiri medicale și, prin urmare, nu au fost incluși în acest studiu„, au spus specialiștii.

Studiul a fost realizat între 1 și 24 aprilie 2020, în plină pandemie la nivel european. A implicat 82 de instituții de sănătate specializate din 25 de țări europene. Toți cei 582 de pacienți incluși în studiu au fost confirmați că sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2 folosind un test PCR și doar un sfert (25%, 145/582) aveau afecțiuni medicale preexistente.

Cercetătorii au descoperit că cel mai frecvent simptom raportat a fost febra (65%), aproximativ jumătate aveau simptome de infecție a tractului respirator superior (54%), iar un sfert aveau semne de pneumonie (25%). Au fost raportate simptome gastrointestinale la aproximativ un sfert dintre copii (22%).

De asemenea, marea majoritate a pacienților nu a avut nevoie de oxigen sau de niciun alt tip de ajutor care să-i ajute să respire (87%) și doar 25 de copii au avut nevoie de ventilație mecanică (4%).

Patru pacienți au decedat în perioada studiului, dintre care doi aveau afecțiuni medicale preexistente. Toți aveau peste 10 ani.

Institutul de Sănătate a Copilului aparține de University College din Londra (UCL) și este situat în Londra , Marea Britanie. A fost fondat în 1946 și, împreună cu partenerul său clinic Great Ormond Street Hospital (GOSH), constituie cea mai mare resursă de cercetare în domeniul sănătății copiilor din Europa.

Sursa: „The Lancet Child & Adolescent Health”, Infosalus.com

Dă mai departe, să auzim de bine!