Autor: Mihaela Codreanu

Veștile din Londra de săptămâna asta sunt ca cele de peste tot, bune și mai puțin bune. Dar cum de alea rele suntem probabil sătui, zic să ne axăm pe știrile pozitive. 

Pe 4 iulie se redeschid pub-urile, restaurantele, hotelurile, pensiunile și campingurile. Se pare că s-au încins telefoanele și au exploadat rezervările la pensiuni și campinguri în UK. BBC a făcut un material cu mai mulți proprietari de locuri de vacanță care spun că, imediat după anunțul guvernului, au primit mii de cereri și sunt deja sold-out în iulie și august. Se pare că foarte mulți britanici își vor petrece vacanța de vară în țară, dar sunt curioasă câți or să dea iama în afară.

Începând cu 6 iulie britaniciii ar avea voie să călătorească în anumite țări, fără obligația de a sta 14 zile în caratină la revenirea acasă. Deocamdată recomandarea guvernului e în continuare nu călătoriți în afară decât dacă e musai nevoie, însă se pare că începând cu 6 iulie, pentru țări ca Spania, Grecia, Franța, poate și Portugalia, vor fi ridicate alertele de călătorie. Am zis poate și Portugalia, una dintre destinațiile preferate de britanici, dar care a înregistrat o creștere a cazurilor de Covid, așa că guvernul britanic se mai gândește dacă să facă sau nu culoare de călătorie cu Portugalia. De parcă ei în UK au atât de puține cazuri încât își permit să comenteze de alții… Lista cu țările unde ar putea călători britanicii ar urma să fie anunțată la jumătatea săptămânii viitoare.  Între timp, agentiile de turism spun că deja a crescut numărul de rezervări pentru Spania și Grecia, cu 50% față de săptămâna trecută (TUI UK), sau chiar cu 80% (Lastminute).

Tot de pe 4 iulie se redeschid sălile de spectacol, însă fără public, muzeele, galeriile, bibliotecile, cinema-urile. La fel și saloanele de coafură (însă doar dacă respectă măsurile de distanțare și siguranță), parcurile de distracții, grădinile zoologice, acvariile, parcurile de safari și fermele. Doar de muzee și teatru mi-e dor, deși teatru avem și online. Foarte multe instituții de cultură (teatre, operă, balet) transmit online, unele chiar live, dar la un muzeu chiar m-aș duce. Cu prima ocazie merg la Albert&Victoria, preferatul meu. Până atunci ne petrecem „vacanțele” în cartier. Pentru a doua oară anul ăsta au înflorit magnoliile și wisteria, de obicei, în vară fac foarte puține flori, anul ăsta wisteria e înflorită aproape ca primăvara, iar magnolii au făcut niște flori imense! Le-a priit lockdown-ul (carantina).

Rămân în continuare închise cluburile, cazinourile, saloanele de înfrumusețare, piscinele, sălile de sport. Se pare că cele din urmă ar urma să fie deschise pe final de iulie, în funcție de cum evoluează situația. Și tare sunt curioasă cum va evolua după săptămâna asta, când mii de oameni au stat unii peste alții pe plaje – am avut câteva zile cu 28 – 33 de grade și mulți s-au dus buluc la malul mării, n-am mai văzut de mult plaje atât de pline!. Prin unele locuri au chemat poliția iar guvernul spune că, dacă situația se repetă, va închide plajele. S-a dus căldura, se anunță ploi, poate cu ocazia asta mai stă lumea pe acasă. Măsurile menționate sunt valabile pentru Anglia, restul de Regat Unit își face propriile reguli.

Proprietarii de pub-uri și restaurante vor putea transforma trotuarele și chiar și parcările în terase vara asta, nu vor mai aștepta o lună pentru a primi permise, cererile vor primi răspuns în maximum 5 zile. Iar piețele și târgurile vor putea fi organizate fără aprobare în prealabil. Guvernul vrea astfel să întindă o mână de ajutor proprietarilor de restaurante care au pus lacăt pe uși la final de martie. Prin cartier foarte mulți au deschis în aprilie-mai pentru livrări, dar unii au în continuare ușile închise.

Un adolescent de 15 ani a inventat o brățară ce avertizează oamenii când vor să își atingă fața, pentru a reduce răspândirea  virusului. Max Melia, din Bristol, a lansat o campanie de crowdfunding de 60.000 lire sterline pentru a transforma prototipul în realitate. Atingerea feței e unul dintre modurile principale prin care se transmite coronavirusul, și nu numai, se pare că ne atingem fața de 23 de ori într-o singură oră (studiu University of North South Wales, Sydney).

Primarul Londrei vrea să mute sediul Primăriei pentru a economisi bani, dar și pentru că vrea un sediu mai ecologic. Sadiq Khan susține că municipalitatea ar economis peste 11 milioane de lire anual, dacă ar da sediul din centrul Londrei pe cel din Newham, în est, o clădire deschisă în 2012, considerată un exemplu de design sustenabil. Tot pentru a face economie, primarul și-a tăiat 10% din salariu și a înghețat salariile personalului de conducere.

Boris Johnson, într-un interviu pentru Mail on Sunday, promite bani pentru construcția de spitale, școli, case, infrastructură, ca să salveze economia de la dezastru. Ar urma să anunțe planul de salvare marți, om trăi și om vedea.

Un băiețel de 5 ani a strâns peste 1 milion de lire pentru spitalul care i-a salvat viața. Tony Hudgell, care a avut nevoie de intervenție chirurgicală la ambele picioare și care acum poartă proteze, și-a propus să meargă 10 kilometri și să adune 500 de lire. A reușit să adune peste 1 milion de lire și încă nu a terminat cei 10 kilometri!

De când cu lockdown-ul, foarte mulți lucrăm de acasă de aproape 3 luni de zile și se pare că doar 13% dintre părinții care lucrează vor să se întoarcă la nomal (raport Bright Horizons). Aproape jumătate dintre cei chestionați spun că vor cere să lucreze mai mult de acasă, odată ce vor avea voie să meargă la birou. Cei mai mulți zic că ar petrece maximum 3 zile pe săptămână la birou. Sincer m-am obișnuit atât de bine cu lucratul de acasă, eu care la început voiam la birou, încât chiar nu vreau să mă întorc, sau măcar nu toată săptămâna, deși nu-i tocmai bine pentru mine, lucrez mai mult ca la birou.

Câțiva parlamentari militează pentru săptămâna de lucru de 4 zile. I-au scris cancelarului Rishi Sunak și spun că săptămâna de 4 zile ar scădea șomajul.

Se pare că orașele mici și cartierele sunt cele mai câștigate în perioada asta – The Guardian a făcut un reportaj despre patronii de afaceri mici, de cartier, care spun că le-a mers bine de când oamenii lucrează de acasă și își cheltuiesc banii în zona în care locuiesc.  În schimb, cei care au afaceri lângă birouri se plâng că abia au cu ce plăti salariile.

Oak National Academy, o școală online special creată de guvern pentru a ajuta copiii și părinții pe perioada cât școlile sunt închise, va înregistra 10 000 de lecții, în cazul în care școlile nu se deschid nici în Septembrie. Academia caută 300 de profesori pentru a înregistra lecții care că acopere toată programa, pentru școlile primare și secundare.

Dacă e vară, e lavandă, chiar și la Londra. S-au deschis cele două ferme de lavandă la care se poate ajunge destul de repede și ușor din Londra, una e în oraș, alta lângă. Obișnuim să mergem în fiecare vară, dar cred că anul ăsta zicem pas. Dacă ajungeți cumva la Londra vara asta și sunteți fani lavandă, va las link-ul, le recomand pe ambele, sunt foarte faine. Detaliile AICI

Aveți grjă de voi, oriunde ați fi!

Sursa foto: vacantevacante.com, metro.co.uk, Bloomberg, bbc.com

Dă mai departe, să auzim de bine!