Membrii UE au trecut ca dată 1 iulie pentru redeschiderea anumitor frontiere externe, însă o decizie finală încă nu a fost luată. Jurnaliștii de la Le Monde spun că listă ar include 14 țări. Este vorba despre Australia, Canada, Coreea de Sud, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Uruguay, Algeria, Maroc, Tunisia  și despre cele trei state balcanice – Georgia, Muntenegru, Serbia. Întrucât încă face parte din UE în perioada de tranziție, înainte de Brexit, Regatul Unit este tratat ca stat membru.

Preşedinţia croată a UE le-a dat termen statelor membre până sâmbătă seară pentru a se pronunţa printr-un vot, dar unele dintre acestea au solicitat mai mult timp. Consultările se vor prelungi până luni.

Potrivit Le Monde, draftul actual exclude Statele Unite, Rusia, Israel, Turcia sau Arabia Saudită pentu că situația sanitară este considerată mai gravă în aceste țări decât în ​​Europa. China este o excepție: călătorii chinezi ar putea intra în Europa, dar cu condiția ca țara lor să respecte principiul reciprocității prin autorizarea călătoriilor europene în China. Nu este cazul în această etapă și este considerat puțin probabil pe termen scurt.

Lista face parte din recomandările Bruxelles-ului către statele membre, gestionarea frontierelor însă rămânând de competență națională.

Sursa: Le Monde

Sursa foto: Opinia Timișoarei

Dă mai departe, să auzim de bine!