Aprobat cu 232 de voturi pentru şi 180 împotrivă, doar cu sprijinul democraţilor, este pentru prima dată în istoria americană când un astfel de text a fost adoptat de una din camerele Congresului şi prima dată după 1993 când s-a organizat un vot asupra statutului Washingtonului.

Inițiativa legislativă a fost salutată de democraţi, dar este cotată cu șanse minime să treacă de Senatul controlat de republicani, informează AFP preluat de Agerpres.

A face din Washington un stat înseamnă „să ne arătăm respectul pentru democraţie„, a afirmat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Deşi au plătit impozite şi au îndeplinit serviciul militar, „timp de mai bine de două secole, oamenii din Washington au fost lipsiţi de drepturile lor depline de a participa la democraţia noastră„, a spus ea.

Acest proiect de lege va fi cel mai probabil respins în Senat, unde republicanii, care deţin majoritatea, se opun. Chiar şi în cazul în care ar putea trece de Senat, preşedintele Donald Trump, care consideră că republicanii nu sunt atât de „proşti” încât să îl adopte, se va opune.

Când SUA au fost create în secolul al XVIII-lea, părinţii fondatori au dorit să stabilească sediul guvernului federal în afara primelor 13 state pentru a evita conflictele. Prin urmare, Constituţia americană prevedea crearea unui „district” în 1790, alocat direct puterii centrale. Din cauza acestui statut unic, locuitorii Washington DC (Districtul Columbia) nu au aleşi care votează în Congres.

Populaţia sa este mai mare decât cea a statelor Vermont şi Wyoming, comparabilă cu jumătate de duzină de state mici.

Sursa: Agerpres

Imagine de David Mark de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!