Cum sezonul de vară se deschide oficial sâmbătă, Belgia a adoptat un sistem de urmărire a telefoanelor mobile pentru a limita aglomerarea staţiunilor marine şi a plajelor, transmit Reuters și The Brussels Times.

Acestea vor permite turiștilor să se orienteze către un loc mai puţin aglomerat sau să opteze să facă cumpărături mai târziu. Concret, cele 10 districte aflate de-a lungul litoralului vor detecta telefoanele mobile pe plaje şi pe diguri şi vor afişa informaţii în timp real pe un site, cu coduri de la verde închis pentru zonele mai puțin aglomerate şi portocaliu pentru cele cu multă lume.

Sunt 130 de senzori amplasaţi în oraşe ce vor indica oamenilor locurile pe care să le evite. Site-ul va oferi şi informaţii despre cât de aglomerate vor fi staţiunile în zilele următoare.

Oraşul Knokke-Heist a creat şi marcaje pe plaje, pentru a crea suprafeţe de câte 3 metri pătraţi. ”Am creat aşa-numite ”bule pentru plajă”, unde o familie sau un grup de prieteni pot sta împreună în siguranţă şi vizualiza distanţa la care ar trebui să stea unii faţă de alţii”, a declarat un consilier al oraşului specializat în turism, Anthony Wittesaele, pentru Reuters.

Țara va intra în următoarea fază de relaxare începând cu 1 iulie și, chiar dacă există tot mai puține reguli, rămâne extrem de important ca oamenii să le urmeze, potrivit prim-ministrului belgian Sophie Wilmès.

Dacă mă protejez pe mine, te protejez și pe tine”, a spus ea în cadrul conferinței de presă de miercuri. „Deci, te rog, gândește-te la sănătatea ta și la a altora. Virusul este încă în țară”, a adăugat premierul.

Bulă socială poate fi extinsă de la 10 persoane pe săptămână, la 15. Acești oameni nu trebuie să fie aceiași în fiecare săptămână. Aceasta înseamnă că tuturor li se va permite să vadă 15 persoane diferite în fiecare săptămână, în afara familiei sau a gospodăriei.

De asemenea, ieșirile în oraș la o cafenea, la pub sau la un restaurant pot fi făcute tot în grupuri de maximum 15 persoane.

De la 1 iulie, sălile de evenimente vor avea voie să se redeschidă pentru maximum 50 de persoane iar ora de închidere este 1 am.

Purtarea unei măști este obligatorie în transportul public și în locurile în care este solicitată în mod special, precum spitale.

În ciuda previziunilor că măștile vor deveni obligatorii în toate magazinele și supermarketurile începând cu luna iulie, Consiliul de Securitate Națională a trecut-o în continuare la „foarte recomandat”.

Evenimentele cu public pot avea loc din nou de la 1 iulie, cu maximum 200 de persoane în interior și până la 400 de persoane în aer liber. De la 1 august, numărul va fi dublat: în interior până la 400, în aer liber, până la 800.

Teatrele, cinematografele, parcurile de distracții, locurile de joacă interioare, cazinourile și sălile de jocuri se pot redeschide. În multe cazuri, rezervările vor fi necesare, iar operatorii vor lucra în intervale precise de timp.

Piețele stradale nu vor mai fi limitate la maximum 50 de tarabe, dar și aici trebuie păstrată distanța socială.

Piscinele și centrele de wellness își pot redeschide ușile, însă vizitatorii trebuie să păstreze în permanență o distanță de 1,5 metri.

Sursa: Reuters, The Brussels Times

Dă mai departe, să auzim de bine!