Saniniu Laizer a câștigat 2,4 milioane de lire sterline (3,4 mil. USD) după ce a vândut Ministerului Mineritului din Tanzania pietrele prețioase ce cântăresc în total 15 kilograme, transmite BBC.

Mâine voi da o petrecere mare!„, a declarat pentru BBC Laizer, tată a 30 de copii.

Tanzanitul se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosit pentru confecționarea bijteriilor. Este una dintre cele mai rare pietre prețioase de pe Pământ, iar un geolog local estimează că aprovizionarea ar putea fi complet epuizată în următorii 20 de ani.

Atracția pietrei prețioase constă în varietatea sa de nuanțe, variind între albastru-safir, roșu-grena și violet. Cu cât culoarea sau claritatea sunt mai bune, cu atât prețul este mai mare.

Este folosit ca piatră prețioasă de către bijutierul new-yorkez Tiffany, care redenumește mineralul după țara unde a fost găsit (Tanzania), deoarece numele de zoisit pronunțat în engleză seamănă cu „suicide” (sinucidere).

Saniniu Laizer, în vârstă de 52 de ani, are patru neveste și 30 de copii. Banii încasați îl vor ajuta să se implice financiar în comunitatea sa din raionul Simanjiro, Manyara.

„Vreau să construiesc un centru comercial și o școală. Vreau să construiesc această școală lângă casa mea. Există mulți oameni săraci pe aici care nu își pot permite să le ofere copiilor o educație.”, a declarat acesta pentru BBC.

Sursa: BBC

Sursa foto: BBC, Tiffany & Co

Dă mai departe, să auzim de bine!