Președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, au agreat un pachet de redresare a UE de 2 trilioane de euro, bani care ajung inclusiv în turism. Un raport oficial a sugerat că una dintre cele mai eficiente utilizări ale acestor fonduri ar fi investiția într-o rețea de trenuri ultra-rapide care leagă destinații majore de pe continent.

Un document al Institutului de Studii Economice din Viena propune o serie de proiecte masive de infrastructură transeuropeană – inclusiv o rețea de trenuri de mare viteză prin care drumul de la Paris la Berlin ar putea fi străbătut în patru ore.

Planul sugerează construirea a patru linii de mare viteză care se bazează pe rețelele de tren existente: Paris- Dublin (cu feribotul Brest-Cork); Lisabona spre Helsinki (via Spania, Franța, Belgia, Olanda, Germania și în continuare până în Finlanda); Bruxelles spre Valletta (via Germania, Elveția, Italia, apoi feribotul către Malta); și Berlin până la Nicosia (inclusiv o legătură de feribot între Pireu și Paphos și o buclă prin Europa Centrală de la Viena la Sofia).

Raportul indică o viteză medie cuprinsă între 250 și 350 km / oră. “Acest lucru ar permite pasagerilor să reducă la jumătate timpul de călătorie feroviar curent, de exemplu, de la Paris la Berlin în aproximativ patru ore, ceea ce concurează călătoria aeriană.”, se arata în raport.

Și pe lângă faptul că ar facilita viața multor turiști, acest lucru ar aduce beneficii serioase pentru mediu. „Reducerea a aproximativ jumătate din operațiunile aeriene interne în UE UE are potențialul de a scădea cu aproximativ 4 până la 5% emisiile de CO2 din aviația comercială globală”, adaugă autorii.

Sursa: Time Out

Dă mai departe, să auzim de bine!