Vehiculele ar putea deveni din ce în ce mai ieftine în Regatul Unit pe măsură ce firme specializate închiriază baterii operatorilor de autobuze, scrie The Guardian.

Una dintre cele mai mari companii producătoare de baterii din UK a garantat un împrumut pentru a ajuta la mărirea flotei de autobuze electrice. Zenoba Energy a obținut un împrumut de 20 de milioane de lire sterline de la NatWest pentru a finanța suficiente baterii cât să pună în mișcare 100 de autobuze electrice (20% din flota de autobuze electrice din Marea Britanie) deținute de companii private de transport și autorități locale de pe tot cuprinsul țării.

Experții în stocarea energiei vor fi proprietarii bateriilor și le vor împrumută operatorilor de transport în baza unui contract de servicii. Același contract prevede instalarea infrastructurii de încărcare la depoul de autobuze (garaje) și alimentarea pe timpul nopții.

Noua schemă de proprietate separă efectiv proprietatea asupra unui autobuz electric între compania de transport, care deține corpul autobuzului, și Zenobe, care deține bateria ce-l pune în mișcare. Aceasta din urmă speră ca, separând lucrurile, companiile de transport să aibă mai puține dificultăți în a efectua saltul către o flotă exclusiv electrică, care implică și o infrastructură complexă privind stațiile de încărcare.

Împărțind riscul financiar între operatorii de transport și companiile care prestează serviciile de încărcare electrică scade implicit și costul total al unui autobuz electric, aspect care ar putea ajuta guvern să continue și să accelereze înlocuirea cu autobuze electrice a întregului parc auto din Marea Britanie, scrie The Guardian.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: gov.uk

Dă mai departe, să auzim de bine!