Oficialii din Sistemul britanic de Sănătate (NHS) au declarat că intenționează să deschidă o serie de centre de recuperare specializate pe cazurile Covid-19 pentru a ajuta pacienții ce suferă de efecte pe termen lung, în special de posibile leziuni pulmonare, să-și revină.

În Scoția și Țara Galilor, planul este de a adapta serviciile existente pentru a oferi mai mult sprijin programelor de recuperare.

Măsurile sunt decise după ce zeci de mii de oameni, foști pacienți cu COVID, vor trebui rechemați la spital pentru a verifica dacă au rămas cu leziuni pulmonare permanente, au declarat medicii pentru BBC. Experții sunt îngrijorați că o parte semnificativă dintre aceșția ar putea suferi de fibroză pulmonară, o stare a plămânilor atunci când ţesutul pulmonar este afectat şi cicatrizat. Starea este ireversibilă, iar simptomele pot include scurtarea severă a respirației, tuse uscată și persistentă, oboseală.

Într-un studiu realizat în China și publicat în martie, 66 din 70 de pacienți aveau încă un anumit nivel de leziuni pulmonare după ce au fost externați. Și radiologii din Marea Britanie spun că, pe baza rezultatelor timpurii ale radiografiilor, sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale unei infecții grave. „În radiografiile de șase săptămâni pe care le vedem, până acum aș spune că între 20% și 30% dintre pacienții care au fost în spital par să prezinte câteva semne precoce de cicatrici pulmonare”, spune dr. Hare, cel care a ajutat la întocmirea protocoalelor de radiologie pentru diagnosticarea Covid-19.

Fibroza pulmonară nu poate fi vindecată, dar medicamentele noi pot încetini evoluția bolii și chiar o pot opri dacă este detectată la timp, transmite BBC.

Sursa: BBC

Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay

Dă mai departe, să auzim de bine!