Copiii din clasa a VIII-a ai Școlii din Ciugud, Alba, au înregistrat o performanță în randul unităților de învățământ din zona rurală, au promovat toți examenul de final de gimnaziu.  Vorbim de prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală.

În urmă cu un an, noi, cei din Ciugud, echipa primăriei, comunitatea și dascălii de la școala gimnazială, ne-am încăpățânat să câștigăm cel mai greu pariu: salvarea școlii de la țară. Am început cu toții să strigăm „Nu lăsăm să piară școala de la țară” și cu multă muncă, alături de toți acești oameni minunați, am reușit să deschidem în toamnă prima școală smart din mediul rural din România. Este NORMALIATEA ce ne-o dorim in fiecare SAT din țara noastră. Smart School ne-a oferit și rezultate, dar pentru noi cel mai important rezultat este ca acești copii să vină la școală FERICIȚI…să învețe și să se pregătească pentru viață, nu să alerge după note și diplome”, a scris Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Informatia vine in contextul in care Procentul elevilor de la sate care au luat note sub 5 la matematică este de peste două ori mai mare comparativ cu cel din mediul urban și tot de peste două ori mai mare este procentul celor au luat medii sub 5 la Evaluarea Națională din acest an, potrivit Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Școala din Ciugud are în prezent aproximativ 125 de elevi în 9 clase, respectiv de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Este prima școală smart din mediul rural din România. Clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca acolo să poată învăța toți elevii din comună. 

Pe lângă lucrările de bază, proiectul a presupus implementare unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare. Sistemul permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, iluminat, CO2). În cazul iluminatului, senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor, scrie pe site-ul Primariei.

Clasicul clopoţel care îi cheamă pe elevi la ore a fost înlocuit cu un sistem audio modern – pe care profesorii îl pot folosi pentru a le transmite copiilor mejase. În plus, în clase există table interactive şi un sistem de proiecţie ultramodern.

Sunt întrebat mereu de ce comunitatea din Ciugud investește atât de mult în școală… Pentru că în aceasta școală cresc acum cei pe mâna cărora peste 10, 15 sau 20 de ani trebuie să lăsăm Ciugudul. De noi depinde cât de frumos vor crește și cât de pregătiți vor fi…”, scrie pe pagina sa de Facebook primarul comunei.

Proiectul școlii inteligente de la Ciugud a fost susținut și de mai multe companii, iar cea mai mare finanțare a venit de la OMV Petrom în cadrul competiției „Țara lui Andrei”. Cu ajutorul fondurilor acordate de OMV Petrom școala a fost dotată cu table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. 

De asemenea în școală are în realizare o platformă on-line care va conține catalog electronic, dar va permite încărcarea și descărcarea unor materiale educaționale sau interacțiunea on-line profesor – părinte. 

Școala din Ciugud este și prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR. Acest „laborator de realitate virtuală” introduce un concept complet nou în tehnologia educațională: un set de căști de realitate virtuală complet „autonome”, cu o interfață unică, prietenoasă cu elevii, control și navigare prin gesturi, resurse educaționale integrate și elemente de control simplu de utilizat de către cadrele didactice, scrie pe site-ul Primariei.

sursa: Facebook, primariaciugud.ro

Dă mai departe, să auzim de bine!