Satoshi Matsuoka, directorul centrului ştiinţific din cadrul institutului, se aşteaptă ca Fugaku să devină cea mai importantă ”fundaţie” a inteligenţei artificiale din lume și anunță ca va deveni complet funcțional în aprilie 2021. Printre realizările ce pot fi obţinute cu ajutorul lui Fugaku se numără dezvoltarea de noi celule solare şi produse farmaceutice.

În prezent, el a început să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre noul coronavirus, potrivit The Guardian.

Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi – un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă. Într-o intervenţie online, Takahito Tokita, preşedintele Fujitsu Ltd., partenerul Riken în dezvoltarea supercomputerului, a declarat că această performanţă obţinută de Fugaku ”a demonstrat puterea tehnologiei şi producţiei japoneze” adăugând că societatea sa doreşte să contribuie la ”realizarea unei societăţi sustenabile”, transmite Agerpres.

Fugaku, un alt nume al Muntelui Fuji, cel mai înalt din Japonia, a devenit primul supercomputer din lume în patru categorii. Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc şi în clasamentele Graph500, HPCG şi HPL-AI, care măsoară performanţa în metode de calcul pentru uz industrial, aplicaţie de inteligenţă artificială şi analize de date mari.

Sursa: The Guardian, Agerpres

Dă mai departe, să auzim de bine!